Остават броени часове до Новата година и ако още не сте решили какво предястие да поднесете на гостите, непременно вижте следващата ни идея:
Днес отново ви представяме рецепта за солени топчета , като вид предястие, което може да се приготви от различни съставки.
Тъй като се изяждат на една хапка, те позволяват на гостите да опитат няколко различни вкуса, поради което ще станат любимата закуска на празничната трапеза. Ето какво ви трябва за основната смес на вкусните и оригинални Солени бонбони :
Солени бонбони
Продукти:
- 250 г твърдо сирене (кашкавал)
- 5 твърдо сварени яйца
- 2-3 скилидки чесън или на вкус
- няколко лъжички майонеза според нуждите
- сол и смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Снимка: YouTube
В голяма купа смесете съставките за основната смес (настържете сиренето, яйцата и скилидките чесън).
Снимка: YouTube
Трябва да се получи средно мека смес, която лесно се оформя. Разделете тази смес на 5 или 6 части (тъй като основната смес е бяла, можете да направите и бели топки).
1. ВАРИАНТ: Към една част от основната смес добавете 100 г настъргани рулца от раци (може да ги намерите замразени) и една пълна лъжица майонеза, след което разбъркайте до гладкост.
Снимка: YouTube
След това сложете найлонови кухненски ръкавици, навлажнете ги и оформете топчета. Загребвайте с малка лъжица, така че да са приблизително равни, а в средата на всяка топка сложете по една зелена маслина и ги оваляйте в настъргани рулца от раци.
2 ВАРИАНТ: Към основната смес се добавя половин краставица, нарязана/настъргана и изцедена от сока. Може да не е необходимо да добавяте майонеза към тази смес, тъй като краставиците са влажни. Поставете малко парче пушена сьомга във всяка топка и оваляйте половината в бял сусам и половината в черна сусамова смес.
Снимка: YouTube
3. ВАРИАНТ: Към основната смес се добавя ситно настърган морков и се разбърква до гладкост. Във всяко от топчетата се поставя по една малка орехова ядка, след което се овалват в смлени орехи или смлени солети.
Снимка: YouTube
4. ВАРИАНТ: В основната смес добавете около 50 грама ситно нарязана пушена сьомга и още толкова ситно нарязан зелен лук или див лук. Ако е необходимо, добавете чаена лъжичка майонеза, за да се получи фина смес за формоване. Оваляйте топчетата в сух зелен копър (или пресен).
Снимка: YouTube
5. ВАРИАНТ: В основната смес добавете шепа ситно нарязани сушени домати, разбъркайте добре, след което сложете по една зелена маслина в оформените топчета. Оваляйте ги в червен пипер на прах.
Снимка: YouTube
Ето колко красиво изглеждат всички, подредени на празничната трапеза:
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко и весели празници!
Снимка: YouTube