Всеки път ги хвърляме в кофата, а всъщност те притежават безценни свойства и качества, за които дори и не предполагаме
Картофите са един от най-популярните продукти в нашата кухня, ядем ги в стотици килограми. И колко килограма картофени обелки ще изхвърлим в кошчето за една година? Разбира се много.
Но картофената кора е далеч от понятието безполезна, колкото изглежда на пръв поглед. И какво още трябва да знаете за тези остатъци от картофи?
Почистване на картофи
Неприятна на пръв поглед обелката съдържа около половината от диетични фибри. И съдържа калий, калций, магнезий, цинк, желязо и витамин С.
Картофената кора и нейните производни могат да бъдат от голяма полза.
ИЗПОЛЗВАНЕТО НА обелки ОТ КАРТОФИ
Нормализиране на храносмилането чрез отстраняване на токсините. Освен това продуктът предотвратява абсорбирането на токсините от стените на червата. Помага при запек и колики.
Подкрепа за работоспособността на черния дроб.
Лечение на повърхностни изгаряния (просто прилепете варена коричка към повредената област и я фиксирайте с помощта на лента или превръзка).
Силни антимикробни свойства, дължащи се на съдържанието на хлорогенни, кафени и галелни киселини.
Помага да се намали налягането (за тази цел се използват чайове и бульони от продукта), поради съдържанието на диетични фибри, калий и пептин.
Бульонът от обелките в народната медицина се използва като средство за борба с бъбречните камъни.
В допълнение, почистването се счита за източник на антиоксиданти, които предпазват от ранно стареене, сърдечни заболявания и появата на ракови тумори. И екстрактът от картофена кора се препоръчва при пациенти с диабет тип 2, тъй като намалява нивото на захарта.
Бульон от корите от картофи помага при хипертония и електролитен дисбаланс.
СЪСТАВКИТЕ
400 ml вода
3 средни картофи
1 морков
1 лук
3 скилидки чесън
1 китка целина
сол, пипер на вкус
ПОДГОТОВКА
Измийте добре картофите, изрежете зелените области по кожата.
Нарежете обелката с дебелина 10-12 мм.
Поставете в тенджера, добавете вода и добавете натрошени зеленчуци (моркови, целина, лук и чесън).
Изчакайте около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.
Накрая добавете и чушките - бульонът е готов. Бон апетит!
Специално за всички градинари обелките от картофи дават много добра реколта. За да направите това, можете да ги поставите в купчина компост. През зимата те ще гниет и ще се превърнат в ценен тор.
Прясна коричка може да се използва и за тор. Просто го поставете в тенджера, запълнете с гореща вода и я покрийте
Сега можете да разредете получената течност с вода. И с водата трябва да поливате реколтата. Торовете са подходящи за напояване на краставици, тиквички, грозде, касис. Можете да го правите през целия сезон .
Особено "картофената тор" влияе на добива на френско грозде, което е чувствително към наличието на калий. Достатъчно е да добавите малка картофена кора в почвата. Реколтата ще бъде по-голяма, а самите плодове ще са по-сладки.
Споделете тази информация с приятелите си, които обичат да се забавляват в градината.