Пица, лазаня , паста, ризото, чиабата и тирамису вече не са просто чужди думи за нас. Италианската кухня заема силно място в диетата дори на най-консервативните семейства. Разбира се, просто е невъзможно да се пренебрегне невероятният вкус и лекотата на приготвяне на тези лакомства.
Ако все още не сте опитвали домашна лазаня , ето селекция от невероятни рецепти за всеки вкус. Искате ли месо днес? Направете зеленчуков италиански специалитет. Има ли само малко гъбки имате в хладилника? Чудесно оправдание за приготвяне на лазаня с гъби. Има и рецепта за лазаня за десерт- ето тук ще ви скрием шапката вече
лазаня с кашкавал
Съставки
100 г кашкавал
2 тиквички
6 листа за лазаня
2 чушки
300 г доматен сос
2 глави лук
зехтин на вкус
сол на вкус
пипер на вкус
Подготовка
Нарежете лукът на ситно и го запържете леко в тиган, предварително загрят с масло.
Добавете нарязаната на кубчета чушка, разбъркайте и гответе около 3 минути.
Сега добавете тиквичките, нарязани по същия начин, подправете със сол и черен пипер на вкус, запържете 5 минути.
Намажете съд за печене с доматен сос, след което подредете листовете за лазаня. Следващият слой е зеленчуковият пълнеж, а след това и настъргания кашкавал. Повторете слоевете още веднъж.
Загрейте фурната до 180 ° C и печете лазанята за 40 минути.
Лазаня в камба
Съставки
1 яйце
2 скилидки чесън
1 глава лук
80 г пармезан
70 г кашкавал
200 г кайма
сол на вкус
пипер на вкус
2 чушки
1 тесто за пица
100 г рикота
3 с.л. пресен босилек
250 мл доматен сос
растително масло на вкус
Подготовка
Изрежете дръжките от чушките, отстранете семената и ги изплакнете. Трябва да направите "чашка" за лазаня. Печете зеленчука при 180 ° C за 15 минути.
Сега нека приготвим балонския сос. За целта запържете нарязания лук с накълцан чесън в тиган, предварително загрят с масло. Добавете кайма, сол и черен пипер. Оставете да къкри. Изсипете доматения сос в тиган и оставете соса да къкри за 15 минути.
За да направите сос от рикота, добавете към него настърган пармезан и накълцан босилек, разбийте яйце, сол и разбъркайте.
Нека оформим ястие. Нарежете тестото за пица на 4 равни парчета. Поставете двата соса на слоеве в чушките, като ги разделите с парчета тесто. Поръсете настърганият кашкавал върху съда и печете половин час.
Постна лазаня със зеленчуци и гъби
Съставки
250 г гъби
120 г доматен сос
сол на вкус
пипер на вкус
50 г маслини
1 чушка
Италиански билки на вкус
1 глава лук
6 листа лазаня
пресни билки на вкус
растително масло на вкус
Подготовка
Нарежете лукът на ситно, запържете го в тиган с масло, докато стане прозрачен. Добавете нарязаните гъби и варете още около 10 минути.
Обелете чушките и ги нарежете на кубчета, а маслините на колелца. Изпратете съставките в тигана с гъбите и лука. Добавете доматен сос, сол, черен пипер и италиански билки. Разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън 12 минути.
Сварете листата от лазаня според указанията на опаковката
Поставете пълнежа върху всеки лист лазаня, навийте ги на рула. Гарнирайте с филийки гъби, пресни билки и доматен сос. Изсипете малко вода във формата, покрийте с фолио и печете при 180 ° C за 15 минути. След това махнете фолиото и печете още 10 минути.
Сладка лазаня с горски плодове и извара
Съставки
250 г захар
400 г плодове
250 г заквасена сметана
3 яйца
700 г извара
масло на вкус
ванилова захар на вкус
Подготовка
Пасирайте заквасена сметана, извара, яйца и захар, разбъркайте леко.
Намажете форма за печене с масло и подредете листата за лазаня на един слой. Разпределете равномерно 6 с.л. отгоре пълнеж от извара и шепа плодове. Редувайки слоевете по този начин, изложете всички съставки.
Поръсете лазаня на вкус със захар, покрийте с фолио и печете 40 минути при 190 ° С.
Мързелива лазаня с гъби в пита хляб
Съставки
100 г скашкавал
2 глави лук
0,5 ч.л. индийско орехче
4 с.л.. доматен сос
500 г печурки
1 чаша мляко
2 пита хляб
500 г кайма
1 супена лъжица брашно
масло на вкус
Италиански билки на вкус
сол на вкус
пипер на вкус
растително масло на вкус
Подготовка
Обелете и нарежете лука на ситно. Запържете го в тиган, загрят с олио. Добавете нарязани гъби, сол и черен пипер и запържете до зачервяване.
Запържете каймата отделно до зачервяване, добавете доматен сос, сол и италиански билки. Разбъркайте и оставете да къкри малко.
Намажете форма за печене с масло, изложете лист лаваш, изрязан за тази форма за печене. След това - слой кайма, отново лаваш и слой гъби и лук.
За да направите соса, загрейте млякото, добавете брашното и гответе, като разбърквате от време на време, докато бучките се разтворят. Добавете индийско орехче и гответе до плътност.
Разпределете соса равномерно върху лазанята и отгоре поръсете с настърган кашкавал. Печете при 180 ° C за 45 минути.
Лазаня с пиле и тиквички
Съставки
3 тиквички
500 г пилешко филе
2 с.л. сметана
3 с.л.брашно
1 яйце
300 г кашкавал
2 скилидки чесън
300 мл мляко
1 глава лук
сол на вкус
пипер на вкус
индийско орехче на вкус
Подготовка
Сварете пилешкото филе в подсолена вода, докато омекне.
Нарежете тиквичките и изпържете от двете страни в тиган.
За да направите соса, нарежете лука и накълцайте чесъна, запържете ги в тиган до златисто.
Добавете брашно, сол, черен пипер и индийско орехче, разбъркайте добре. Налейте мляко и гответе до плътност, като разбърквате от време на време. В самия край добавете една трета от настърганото сирене, разбъркайте.
За да приготвите пълнежа, трябва да смесите заквасената сметана с яйцето и останалото сирене.
Сега нека оформим лазанята. Първо поставете слой тиквички в съд за печене, след това отново млечен сос, нарязано пиле, млечен сос и тиквички.
Разпределете равномерно заквасената сметана и печете лазанята във фурна, загрята до 180 ° C за 40 минути.
Когато приготвяте лазаня, основното е да схванете принципа, а съставките и сосовете могат да бъдат подбрани на вкус! Такива вкусни ястия са подходящи дори за празнична трапеза. Какви рецепти за лазаня знаете? Споделете най-добрите в коментарите!