Млечни картофки с кашкавал - само като си го представиш и знаеш, че ще е голяма вкусотия . Крехко, сочно, засищащо и ароматно - може ли човек да желае повече от едно ястие? Картофките придобиват наситен млечен вкус и стават много ароматни и кремообразни.
Млечни картофки с кашкавал
Продукти:
6 средни картофа
4 супени лъжици несолено масло
3 супени лъжици брашно
2,5 чаши прясно мляко
200 гр. настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Загрейте касерола или дълбок тиган на умерен огън и разтопете маслото в него.
Добавете брашното към разтопеното масло и разбъркайте до покафеняване.
Подправете със сол и черен пипер. Налейте млякото на струйка, бъркайки непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
Дръпнете касеролата от огъня и изсипете цялата смес в голяма купа.
Обелете картофите, нарежете на кръгчета и ги поръсете със сол и черен пипер.
В намазнена тавичка наредете ред картофи, така че да се припокриват, след което залейте с млечен сос.
Редувайте така картофи и сос, като между слоевете ръсите настърган кашкавал (около половината от общото количество кашкавал).
Поръсете отгоре другата половина кашкавал, сол и черен пипер на вкус. Покрийте тавата с фолио и печете 60 минути.
Отстранете фолиото и запечете отгоре още 5-10 минути, докато ястието стане златисто-кафяво.
Извадете от фурната и оставете да престои 10 минути преди сервиране.
Приятен апетит!