Всеки човек, спазващ диета, поне еднократно в живота си си е казал, че ще спре хляба. Постоянно или за известен период от време.
Вижте 6 неща, които се случват в тялото, след като спрете хляба:
1. Губите скоростно тегло, но то всъщност е... вода.
Когато намалите приема на въглехидрати, първото нещо, което забелязвате, е колко бързо пада теглото в началото. Но това не са мазнини, а вода.
2. Мозъкът изживява безвъглехидратен шок.
Въглехидратите са основен източник на мозъка на енергия и когато ги спрете, това може да доведе до лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, безсъние, гадене.
3. Желанието за сладко се усилва.
При липса на въглехидрати тялото изпада в паника и са налице пристъпи на неудържимо желание за сладкиши. Изборът на богати на фибри пълнозърнести храни, обаче могат да поддържат нивата на кръвната захар стабилни и да контролират апетита.
4. Рискът от сърдечни болести и диабет отива надолу. Или нагоре.
Всъщност тук е от важност видът на зърното, от което е направен хлябът. Изследване установи, че рафинираните въглехидрати и бял хляб повишава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. В същото време обаче консумацията на пълнозърнести храни може да подобри нивата на лошия холестерол и да намали риска от сърдечни болести, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2. Изборът е ясен.
Без да ядете хляб, ще усетите спад на енергията си. Специалистите препоръчват пълнозърнестите храни, които са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от група В, а всички те са от решаващо значение за поддържане на нивата на енергия.
Въглехидратите повишат нивата на хормона серотонин, който ни кара да се чувстваме добре. Без тях е възможно хората да стават раздразнителни.