Пролетта дойде, топлото време започва лека полека да превзема деня и идва време за по- ефирни и летни дрехи. Всички сме натрупали по някой друг килограм и искаме да се освободим от него, но на никой не му се гладува и прави тежки диети.
Сред зеленчуците за салати ще наблегнем на зелето . Изненадващо, този прост продукт може да се комбинира с много различни, понякога дори неочаквани съставки.
Всичко се сервира под дресинга на домашно приготвена майонеза, натурално кисело мляко или растително масло. Пригответе част от лакомства за закуска и вечеря , но не преяждайте много.
С рулца от раци и царевица
съставки
1 зелка
3 яйца
200 g рулца от раци
350 г консервирана царевица
150 г кашкавал
0,5 лимона
кисело мляко на вкус
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Пригответе яйцата. След като ги сварите ги нарежете с рулцата от раци на кубчета. Нарежете зелето, настържете кашкавалът на ренде. Разбъркайте съставките. Подправете салата със зеле и раци с лимонов сок, кисело мляко, сол и черен пипер.
С краставица и зеленина
съставки
1 зелка
2 краставици
1 пакет зелени подправки (зелен лук, магданоз, копър)
1-2 скилидки чесън
1 супена лъжица оцет (9%)
2 супени лъжици зехтин
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Нарежете зелето. Нарежете краставицата на тънки филийки или кръгове. Нарежете зелените подправки. Смесете всички съставки. Подправете салата със зеле и краставица с оцет, поставете чрез преса чесъна, посолете и сложете пипер.
С чушки и моркови
съставки
0.5 зеле
1 пакет зелен лук
копър
1 морков
1 чушка
4 супени лъжици слънчогледово масло
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Нарежете зелето. Ситно настържете морковите. Намачкайте зелето с ръце и разбъркайте с морковите. Отстранете средата на чушката, изплакнете и нарежете на ивици
Измийте и нарежете всички зелени подправки. Смесете всички съставки. Подправете салатата
С пиле
съставки
0.5 зеле
1 краставица
250 г пилешко филе
2 скилидки чесън
2 яйца
150 г кашкавал
натурално кисело мляко на вкус
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Пригответе яйцата и пилешкото филе отделно. Нарежете зелето, настържете краставицата, настържете кашкавала на ренде. Нарежете пилешкото филе на големи кубчета, яйца на кубчета. Смесете продуктите. Подправете салата със зеле и пиле с кисело мляко, сол, черен пипер и скилидки чесън, прекарани през преса.
С репички
съставки
0.5 зеле
6 броя репичка
зелен лук
4 яйца
2 ч. Л. лимонов сок
3 супени лъжици кисело мляко
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Пригответе яйцата. Нарежете на малки или големи парчета по желание. Нарежете зелето, ситно нарежете репичките и нарежете зеления лук. Смесете всички съставки. Подправете салата със зеле и репички с лимонов сок, масло, сол и черен пипер.
С гъби
съставки
0.5 зеле
5–6 бр. мариновани печурки
1 лук
зелен лук
3 супени лъжици кисело мляко
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Нарежете зелето. Нарежете гъбите на тънки филийки, нарежете лука. Смесете продукти. Подправете салата със зеле и гъби с кисело мляко, сол и пипер. Добавете подправки на вкус.
Споделете своя избор с други и активно използвайте предложените рецепти за салата от зеле.