Бил Марлър е един от най-известните адвокати по безопасност на храните в САЩ
Адвокат Бил Марлър е прекарал последните две десетилетия, работейки по съдебни дела, свързани с хранително отравяне. Един от най-известните адвокати по безопасност на храните в САЩ, Марлър е запознат с потенциалните опасности от консумацията на различни храни и това негово знание променя напълно хранителните му навици.
Марлър изброява шест храни, които избягва на всяка цена: непастьоризирано мляко и сокове, сурови кълнове, предварително измити плодове и зеленчуци, полусурови яйца и сурови миди , които е доста рисковано да се консумират според него. Той твърди, че тези храни крият в себе си редица опасни бактерии като Еширихия коли и салмонела и че някои от тях са отговорни за появата на големи епидемични огнища през последните 30 години.
Марлър казва, че през 2014 г. салмонела, причинена от сурови бобови кълнове е изпратила 19 души в болница. Ако това не е убедителна бройка, той също така отбелязва, че през 2010 г. около 2000 души били заразени със салмонела, в резултат на потребление на сурови или полусурови яйца. Едно от най-ранните му дела било за заразяване с Еширихия коли от непастьоризиран ябълков сок. Марлър предупреждава, че потребителите не е нужно да се заблуждават, че храните са безопасни, само понеже са опаковани или предварително измити.
Суровите стриди пък са като гъба за бактерии. "Стридите поемат всичко, което е във водата. Ако има бактерии във водата, те ще влязат в тяхната система, и ако го изядете, вие също може да имате проблеми. Просто не си струва риска”. Марлър счита, че изменението на климата е отчасти причина за зачестилите случаи на отравяне при консумация на черупкови организми. Той обяснява, че тъй като температурата на водата се повишава, повече бактерии започва да виреят в нея, а това от своя страна увеличава шансовете в черупковите организми да се появят опасни бактерии.
Има една храна, непрекъснато считана за "опасна", но която Марлър с удоволствие консумира. Според Марлър, сушито е напълно безопасно за консумация. Готвачите на суши са добре запознати с опасностите, породени от яденето на сурова риба и доста внимателно я обработват. Според Марлър, когато поръчвате суши в ресторант, а не го купувате от магазин за хранителни стоки, всичко е наред.
Разбира се, не всеки от нас е готов да се откаже от консумацията на сурови стриди или други потенциално опасни храни, въпреки съществуващите рискове. Важно е да знаете откъде идва храната и да вярвате, че нейния източник е достоверен.