Всеки знае, че яденето на мазни храни или бързо хранене всеки ден е лошо. Но малко хора знаят, че в ежедневната ни диета има храни, които не могат да се консумират всеки ден . Нещо повече, това може да са онези продукти, които се считат за полезни и пълни с витамини, обаче се оказва, че при редовна употреба те ще нанесат повече вреда, отколкото полза.
Подготвили сме за вас списък на обикновени храни, които не трябва да се ядат всеки ден. В този случай никой не омаловажава тяхната стойност или полза при умерена употреба и правилна подготовка . Като коригирате малко менюто си, можете да избегнете много здравословни проблеми.
Червено месо
Разбира се, червеното месо е неразделна част от нашата диета. Огромен брой вкусни и здравословни ястия съдържат говеждо, свинско или агнешко. Разбира се, червеното месо е безспорният рекордьор за количеството естествен протеин и желязо, които са необходими за нормалното функциониране на нашето тяло. Но с честата употреба на този продукт се увеличава вероятността от развитие на злокачествени тумори. Това важи особено за месото на скара . Въпреки факта, че съдържанието на калории в ястието ще бъде по-малко, броят на хетероцикличните амини и ароматните въглеводороди, които са отговорни за развитието на раковите клетки, ще се увеличи.
Друг аргумент в полза на намаляването на количеството изядено месо може да бъде фактът, че този продукт се усвоява от тялото ни за 6-8 часа. Ако месото все още не е усвоено и вече сте яли отново, то просто ще започне да гние право в стомаха ви. И ако постъпващата храна е несъвместима с месото, процесите на гниене ще се засилят. Това води до диабет, тъй като в резултат на такова гниене захарта в кръвта престава да се преработва в гликоген.
Оказва се, че ако ядете месо три пъти на ден, тялото ще работи върху неговата обработка денонощно. Най-добре е да намалите консумираното червено месо до минимум, в идеалния случай яжте месо не повече от два пъти седмично, а след 35-40 години дори 1 път.
риба тон
Въпреки факта, че рибата тон отдавна е призната за полезен диетичен продукт, който има положителен ефект върху мозъка и организма като цяло, подобрява външния вид и укрепва имунната система, тази риба има и недостатъци. Известно е, че водите на моретата и океаните са силно замърсени както с пластмаса и боклук, така и с промишлени отпадъци. Водните обитатели натрупват токсични елементи в тъканите и органите си, които могат да бъдат вредни за хората. Тонът просто се отнася до онези видове риби, които натрупват живак в себе си, така че е желателно да се злоупотребява с тази риба. Консумацията на риба тон зависи от телесното тегло: например е препоръчително децата да не ядат риба тон повече от 1 път за 1-2 седмици, а за възрастни - не повече от 1 път за 3-4 дни. Не се препоръчва бременни и кърмещи жени да ядат риба тон.
спанак
Спанакът, който съдържа огромно количество витамини и минерали, не може да се припише към продуктите, които се препоръчва да се консумират всеки ден. Факт е, че съдържа голямо количество оксалова киселина, което може да провокира проблеми с отделителната система, включително камъни в бъбреците. За да избегнете този риск, яжте спанак, запечен и задушен не повече от два пъти седмично.
Продукти от брашно
Продуктите от брашно, въпреки че няма да донесат много вреди на тялото, но също така няма да донесат и ползи. Те изобщо няма да донесат нищо, защото се състоят от прости въглехидрати, които са безполезни по отношение на хранителната стойност. Това са само празни калории, които допринасят за отлагането на мазнини в тялото. При консумация на голям брой пайове и сладкиши може да се наблюдава намаляване на работоспособността и повишена сънливост. Най-добре е напълно да преминете към продукти от пълнозърнесто брашно.
картофи
Картофите не могат да се нарекат вредни за организма, при условие че са правилно сварени. По време на приготвянето на пържени картофи зеленчукът натрупва голямо количество масло, което може сериозно да навреди на панкреаса и черния дроб. Но картофеното пюре лесно може да доведе до наддаване на тегло и повишаване на кръвната захар поради съдържанието на мляко и масло в него.
яйца
Яйцата са постоянните съставки на много ястия, ядат се за закуска, обяд и вечеря. Разбира се, този продукт съдържа много протеини, други полезни елементи и витамини и е трудно да си представите любимата си салата без яйца. Но те все още не препоръчват да се злоупотребява с този продукт: поради това нивото на "лошия" холестерол се повишава. Смята се, че най-добре е да се ядат 2-3 яйца седмично.
Разбира се, това не е целият списък с храни, които не може да консумирате всеки ден. Подбрахме само най-често срещаните, тези, които вече са здраво установени в нашата диета. Чрез намаляване на употребата на тези продукти можете не само да защитите здравето си, но и да откриете нови рецепти и вкусове.