Щитовидната жлеза е малък, но много важен орган на нашето тяло. Той произвежда хормони, които контролират метаболизма и енергията в човешкото тяло. Той също контролира растежа и узряването на тъканите. Работата на щитовидната жлеза може да бъде нарушена от всяка дреболия, а запазването му й в норма е просто необходимо за нормалния човешки живот.
Неправилното хранене може да наруши функционирането на щитовидната жлеза, което от своя страна ще доведе до автоимунни заболявания, затлъстяване и хипотиреоидизъм . Ето защо е важно не само редовно да се използват здравословни храни за щитовидната жлеза , но и да се премахне от диетата това, което може да й навреди. Какво наистина "унищожава" нашата щитовидна жлеза? Да видим!
зеле
Въпреки това, че е много вкусно и нискокалорично, в суровия си вид, всеки от неговите сортове може да наруши естествения баланс на йода и да повлияе на метаболизиращите функции на щитовидната жлеза. Ако не можете да се откажете от използването на зеле, направете му топлинна обработка.
соя
На вниманието на вегетарианците! Ако в диетата ви липсва йод, то е абсолютно невъзможно да се използва соя. Това може да доведе до нарушаване на органа и до образуването на гуша на щитовидната жлеза . Можете да проверите нивото на йод в специална лаборатория или като се консултирате с лекар.
Също така, не злоупотребявайте с продукти, съдържащи глутен. В големи количества, това вещество уврежда щитовидната жлеза и оказва неблагоприятно въздействие върху нейната функция. Днес, глутенът се намира в много храни , така че внимателно четете съставките на опаковката и контролирайте диетата си.
скумрия
При заболявания на щитовидната жлеза е силно препоръчително да се използват морски дарове, защото те са богати на йод. Подобно на него химично вещество - живак - съдържащо се в скумрията . Щитовидната жлеза активно абсорбира живака, като по този начин го натрупва в тялото. Това усложнява производството на хормони и увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания.
захар
Нарушената функция на щитовидната жлеза често провокира началото на диабет . Захарта играе ролята на допълнителен фактор, който увеличава риска от това заболяване. Лекарите препоръчват намаляване на консумацията на захар до минимум при проблеми с щитовидната жлеза или преминаване към естествени подсладители.
сода
Хранителните добавки и нереалното количество захар в тези напитки не подминават дори и най-здравите щитовидни жлези. Да не говорим за лошите ефекти върху стомаха и устната кухина. Редовната консумация на захарни газирани напитки води до развитие на сериозни заболявания и нарушения в работата на щитовидната жлеза.
алкохол
Съгласете се, алкохолът по принцип е лош за човешкото тяло. Но също така нарушава производството на хормони на щитовидната жлеза . Това е изпълнено със значително намаляване или увеличаване на хормоналните нива, което е лошо. Същото се отнася и за необичайното потребление на кафе .
Ако имате проблем с щитовидната жлеза , опитайте се да стоите настрана от продуктите, изброени по-горе. Не забравяйте, че е много по-трудно да се лекуват болести, отколкото да се предпазват от тях. И, разбира се, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Споделяйте полезна информация с приятели и бъдете здрави!