7 заболявания, при които в никакъв случай не трябва да ядете домати, а почти никой не знае

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
7 заболявания, при които в никакъв случай не трябва да ядете домати, а почти никой не знае
55068
Снимков материал: pixabay.com
7 заболявания, при които в никакъв случай не трябва да ядете домати, а почти никой не знае

Вече сме в разгара на доматите и няма как да не обърнем внимание на темата за кои хора са подходящи за консумация

Днес научаваме все повече и повече за ползите от тези сочни зеленчуци, но за съжаление не можем да забравим редица противопоказания и скрити опасности за човешкото тяло.

 

Защо не всеки може да хапва домати

Алергии

Хранителните алергии към доматите обикновено са причинени от съдържанието на тяхното алергизиращо вещество - ликопен. В някои случаи симптомите на алергията могат да се развият в рамките на един час след консумацията Следователно тези, при които е установено наличието ан такава, трябва да стоят настрана от доматите.

Останалата част от червения пигмент ликопен е много полезна, като мощен антиоксидант, 10 пъти по-добър по отношение на бета-каротин, и като ефективна защита срещу рак на простатата. 

Заболявания на жлъчните пътища

Доматите имат активен холеретичен ефект. И това може да предизвика спазми в жлъчния мехур, движението на камъни и запушване на жлъчните пътища, последствията от които могат да бъдат много тъжни. 

Бъбречна болест

Съществува мит, че доматите, поради високото съдържание на оксалова киселина, водят до образуването на оксалатни камъни в бъбреците. Всъщност, оксаловата киселина практически липсва в доматите (около 2-5 mg на 100 грама), но хората, страдащи от уролитиаза, все още трябва да ги използват с повишено внимание.

Сред зеленчуците и плодовете лесно можете да намерите по-щедри източници на оксалова киселина. Например, 100 грама цвекло съдържа от 500 до 675 мг от това вещество, в ревен от 600 до 860 мг, спанак до 600 мг и картофи до 40 мг. 

Панкреатит

Яденето на домати помага за подобряване на храносмилането, увеличава апетита и потиска растежа на вредните бактерии, но с панкреатит срещу доматите трябва да се спазват някои ограничения.

При възпаление на панкреаса не трябва да се ядат зеленчуци и плодове, които съдържат много киселина. В този случай пресните домати са нежелани. Друго нещо, ако те са били подложени на минимум, но топлинна обработка. Задушени, печете, на пара, варени за супа от домати - може !

Освен това, по време на топлинна обработка (по-специално, когато се консервира) зеленчукът не губи своите полезни свойства. Напротив, те дори увеличават съдържанието на "магическия" ликопен.

Всяко увреждане на панкреаса води до сериозни последствия и продължително лечение

 

Болести на стомашно-чревния тракт

Хората с остър гастрит или колит трябва наистина да изключват от диетата си пресни домати, които съдържат значителни количества растителни киселини. Вярно е, че това се отнася не само за доматите, но и за много други пресни зеленчуци.

Що се отнася до "през ​​нощта", то това е най-вероятно диуретичен ефект на доматите. Това кара бъбреците активно да работят и да дестилират голямо количество течност през себе си.

Ако човек няма здравословни проблеми, той може спокойно да приготви вкусна салата от пресни домати с растително масло за вечеря. За тези, които имат проблеми с бъбреците, това е изпълнено с чести нощни пътувания до тоалетната.

 

Артериална хипертония

При хипертония употребата на домати е противопоказана. В същото време пресните домати предотвратяват натрупването на “лош” холестерол по стените на кръвоносните съдове, което е жизненоважно за хипертоници.


Болести на ставите

За да се идентифицира чувствителността на тялото към доматите лекарите съветват пациентите си да направят този експеримент: премахнете всички от менюто си за период от три месеца и след това постепенно ги въведете. Така с помощта на диета, можете да проследите как артритът реагира на появата на масата на доматите и техните роднини.

 

Как да отслабнете и да подобрите сърцето си с помощта на домати

Както можете да видите, доматите, съдържащи оскъдно количество оксалова киселина, е малко вероятно да нарушат метаболизма на солта в организма. Но тези плодове натрупват много калиеви соли (до 300 мг на 100 грама), което подобрява функционирането на сърцето.

Японски учени нарекли домати и доматен сок чудотворни продукти за сърцето и кръвоносните съдове. Наблюдавайки състоянието на пациентите, които са употребявали неограничени количества доматен сок без сол , те са убедени в значително понижаване на кръвното им налягане и нивото на вредния холестерол.

 

Диетолозите съветват да се използват домати тези, които искат да отслабнат. Сочните зеленчуци имат ниско съдържание на калории (15-20 килокалории на 100 грама), но в същото време високо съдържание на витамини и фибри. Такава диета е много ефективна, не вреди на здравето и не изисква големи разходи. Разбира се, това не означава, че трябва да се ограничим само с някои домати.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft