7 здравословни ползи от морковите

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
7 здравословни ползи от морковите
60353
Снимков материал: pixabay.com
7 здравословни ползи от морковите

Морковът е много вкусен и високо хранителен зеленчук, който расте и се отглежда лесно. И децата и възрастните обожават моркови, тъй като са сладки на вкус и много хрупкави.

Морковите са вторият най-популярен вид зеленчук след картофите.

Също така се отглеждат почти през всички сезони и осигуряват висока хранителна стойност за организма .

ползите от морковите

Освен това, морковите са и добър източник на витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин К, биотин, фибри, калий и тиамин.

Вижте, кои са 7-те здравословни ползи от морковите :

За предпазване от рак

Много изследвания показват, че консумирането на моркови може да спомогне за намаляване на риска от рак на гърдата , рак на белия дроб и рак на дебелото черво . Това се дължи на съдържащия се в морковите Фалкаринол- естестествен пестицид, който има противоракови свойства.

Подобряване на зрението

Ретината на окото се нуждае от витамин А, за да функционира. Липсата на витамин А причинява нощна слепота. Морковите са богати на бета-каротин , вещество, което преобразува във витамин А в черния дроб. В ретината, витамин А се превръща в родопсин, лилав пигмент, които е необходим за нощното виждане. В допълнение, бета-каротина спомага да се защитите срещу макулна дегенерация и развитие на старческа катаракта. Едно проучване установи, че хората, които приемат най-много бета-каротин, са имали 40% по-нисък риск от дегенерация на макулата , отколкото тези, които консумират малко.

Предотвратяване на сърдечни болести

Проучванията показват, че диетата с високо съдържание на каротеноиди носи по-нисък риск от сърдечни заболявания. Също така се смята, че редовната консумация на моркови намалява нивата на холестерола . Това се случва благодарение на разтворимите фибри в морковите. 

    лечебните свойства на морковите    

Намаляване на риска от инсулт

Според изследвания на Университета в Харвард, хората, които ядат повече от шест моркова на седмица е много по-малко вероятно да страдат от инсулт, отколкото тези, които ядат само един морков на един месец или повече.

Подхранват кожата

Морковът има силни почистващи свойства, които са ефективни при детоксикация на черния дроб . Ето защо се препоръчва при акне, което се появява в следствие от токсините от кръвта. Също така, морковите са много полезни за лечение на пигментация . Те подхранват много добре кожата, предотвратяват сухотата и други дефекти по нея.

Анти-стареене

Морковите съдържат много бета-каротин, който служи като антиоксидант и помага на организма да се бори с увреждането на клетките. Също така, забавя стареенето на клетките и различните негативни ефекти, свързани с процеса на стареене .

Стоматологично здраве

Морковите могат дори да спомогнат за почистване на зъбите. Те действат като естествени абразиви и са чудесен помощник при отстраняването на полепнала по зъбите храна и стимулират венците. Те също предизвика много слюнка, която позволява да изчистите и най-трудно достъпните петна по зъбите . Минералите, съдържащи се в морковите, помагат да се отстранят всички микроби от устата и да се предотврати увреждането на зъбите.

Морковите са наистина невероятно зеленчуци. Ето защо бихте могли да ги включвате по-често в менюто си.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft