7 класически рецепти за Бъдни вечер, които трябва да присъстват на празничната трапеза

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
7 класически рецепти за Бъдни вечер, които трябва да присъстват на празничната трапеза
793562
Снимков материал: pixabay.com
7 класически рецепти за Бъдни вечер, които трябва да присъстват на празничната трапеза

Броят на ястията на трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде нечетен. Най-добре е 7 или 9, които са сакрални.

Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника, напомня hera.bg. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. 

Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Например традиционните пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз, можете да напълните също така с булгур и сушени сливи. 

Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки – тиквеник, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи. 
 

ПИТКА С ПАРА

Продукти:
1 кг брашно
300 г вода
10 г сол
1 пакет бакпулвер
монета

Приготвяне:
В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и се пече в силна фурна.
 

ОШАВ

Продукти:
500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши, круши)
100 г мед или 100 г захар

Приготвяне:
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а водата, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта.
Компотът (ошавът) се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.
 

ВАРЕНО ЖИТО

Продукти:
250 г жито (грухана пшеница)
вода
5-6 суп лъж мед или около 100 г пудра захар
100 г орехови ядки
стафиди около 50 грама, кората на 1 лимон, канела

Приготвяне:
Житото се измива и залива с вода. Оставя се да престои една нощ или се вари на слаб огън около два часа (докато се свари). След сваряването се оцежда от водата, поставя се в дълбока купа и се добавят мед или пудра захар, смлените на ситно орехи, лимоновата кора настъргана на ситно, по желание канелата или стафидите.
 

ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ И ОРИЗ

Продукти:
15 сушени червени чушки,
300 г боб,
200 г ориз,
3 глави лук,
3/4 ч.ч. (150 мл) олио,
1 с.л. доматено пюре,
1 ч.л. червен пипер,
чубрица,
джоджен,
сол,
сок и листа от кисело зеле

Приготвяне:
Бобът се залива с вряща вода и се захлупва. След 15 минути се прецежда и се запича във фурна. Счуква се на ситно. В половин чаша олио се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавя се добре измитият ориз, задушава се леко. Прибавя се счуканият боб, посолява се и ври с 1 чаша топла вода. Когато водата изври, сместа се сваля от огъня, прибавят се подправките – размитото с малко студена вода доматено пюре, чубрица и джоджен. Разбърква се и се пълнят чушките, предварително изчистени (и накиснати, ако са сухи). Редят се в тенджера, чието дъно е покрито със зелеви листа. Върху всеки ред чушки също се редят листа. Ястието се залива със сок от зеле и вода, притиска се с чиния и се вари отначало на умерен, а после на тих огън. Когато е готово се залива със запръжка от останалото олио и червения пипер.
 

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ

Продукти:
1 кисела зелка,
2 глави лук,
1/2 чаена чаша олио,
1 чаена чаша ориз,
сол,
черен пипер,
чубрица.

Приготвяне:
Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.


ТИКВЕНИК

Продукти:
200 г брашно
500 г тиква
100 г орехи
100 г вода
100 г олио
150 г захар
лъжица канела

Приготвяне:
Направете тесто от брашното и водата и разточете 5 кори. Сварете и обелете тиквата от кората. Поръсете със захар, счукани орехи и канела и след като изстине го наредете по корите без най-горната. Изпечете го в умерена фурна и го поръсете с пудра захар.
 

БАКЛАВА

Продукти:
500 г тънки точени кори
400-500 г смлени орехи
250 г захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче канела
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата

За сиропа: 400 г захар 120 мл вода 1 пакетче ванилия 1 лимон

Приготвяне:
Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета.
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло.
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft