Ако сте от "страхливите" домакини, в чиито представи месенето на козунаци е свещенодействие, граничещо с магия, то днешните съвети са точно за вас! Първо трябва да ви кажем, че дори опитните домакини често срещат проблеми с приготвянето на козуначено тесто , просто защото допускат някоя от изброените по-долу грешки. В резултат козунакът прилича повече на кекс и дори да е вкусен, няма онази въздушност и прословутите конци. Ние от "За Жената" ще ви издадем всички тънкости на козунакоправенето , така че да се застраховате от провал и да успеете от първия път!
7 козуначени трика за перфектното тесто и огромни конци
1.
2. На 1 кг брашно се слагат 250 гр захар, като е хубаво захарта да е разтворена в топло мляко.
3. Тестото се меси около 10 минути, а при необходимост се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.
4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес.
5. Задължително е готовото тесто да си удвои обема при втасването. Това може да отнеме от 1 до 3-4 часа. По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците.
6. Задължително се меси в топла стая, така че при нужда затоплете предварително помещението, в което ще „действате”.
7. Козунакът трябва да се пече в навлажнена фурна - за целта сложете съд с вода във фурната, предварително загрята на 200 градуса.
Въоръжени с тези безценни съвети, сигурни сме, че тази година непременно ще успеете да изпечете перфектния козунак !