В много части на света динята се свързва с лятото. Този вкусен и сладък плод е известен избор за всяко барбекю, пикник или плаж.
За да почетем този удивителен плод, който действително е и зеленчук (виж по долу), нека ви запознаем с няколко забележителни факта, свързани с него. И не забравяйте да си хапнете малко диня още днес!
1. Първото бране на диня е било преди повече от 5 хил. години в Египет.
2. Дините са 92 процента вода.
3. Китай е най-големият производител на дини. На второ място се нарежда Турция.
4. Съществуват над 1200 разновидности на динята, които се различават по големина и цветове (включително червени, оранжеви и бели).
5. Най-тежката диня, регистрирана в Книгата на рекордите на Гинес, е 121.93 килограма.
6. Всяко парче от динята е годно за ядене, в това число и кората.
7. Динята би могла да бъде класифицирана както като плод, така и като зеленчук. От ботаническа гледна точка, подобно на домата, тя е плод. Но едновременно е от семейство Тиквови.