По навик или от голяма любов много от нас ядат хляб с почти всичко: супа с хляб, бъркани яйца с хляб, сандвич с дебела филийка, общо взето почти не сядаме на амсата без него! Евтин хранителен продукт, върху който сме отглеждани повече от едно поколение. Но има и такива, които със собствен пример доказват, че да живееш без хляб е много по-добре.
Кожата се подобрява, теглото намалява, появява се енергия ... Тук всичко вярно ли е? Редакторите ни се заеха сериозно с този въпрос и решиха да разкажат как отказът от хляб може да повлияе на вашето здраве и външен вид.
Вредата от хляба
Диетолозите и гастроентеролозите нямат нищо против от пълнозърнестия, овесен, ръже или от трици хляб - яжте колкото искате! Но белият хляб, приготвен от пшенично брашно, е съвсем различна история. Според експерти, белият хляб от първокласно брашно, произведен по съвременни технологии, носи много повече вреда, отколкото полза. Нашите редактори горещо препоръчват да се откажете от бял хляб и ето защо.
ПРИЧИНИ ЗА ОТКАЗ НА БЯЛ ХЛЯБ
Белият хляб е направен от първокласно брашно! Разбира се, пшеницата съдържа много полезни вещества, но те безопасно изчезват в процеса на превръщане на зърното в брашно. Премиум брашното съдържа не повече от 30% полезни вещества, които могат да бъдат активни 2 седмици след производството на продукта.
Липсата на вкус
Белият хляб няма изразен вкус и затова е обичан от мнозина. Филийка такъв хляб не пречи да се оцени вкуса на продуктите, с които е обичайно се яде - супа, сирене, месо. Но това не се подобрява, както правят пълнозърнестите храни.
Токсичност
Търсенето на пшеница непрекъснато расте: имате нужда от повече и по-бързо! За да получат щедра реколта, производителите не пестят пари от пестициди, а за да се отърват от вредители и гъбички, те обработват културите с вредни химикали.
За да стане брашното бяло, то се избелва с измиващи вещества - хлор, натриев и калциев пиросулфат, бензоил пероксид. За да избегнете пагубен ефект върху организма, винаги трябва да уточните дали хлябът е направен от био или рафинирано брашно. Последното е най-вредното!
Проблеми с кожата
Преди да харчите пари за козметик, прегледайте диетата си. Обривите по кожата често са резултат от недохранване и нездравословни хранителни навици.
Глутенът, който се съдържа в белия хляб, практически не се отделя от тялото, утаявайки се по стените на червата и увреждайки неговите стени. Така дори полезните вещества, които идват с другите храни, се усвояват в по-малка степен.
Пристрастяване
Кексчета, рула, кроасани и пайове могат да причинят истинска зависимост. Парче хляб вдига рязко захарта в кръвта, а с него и прилив на сила и енергичност.
Но бързо нарастващата кръвна захар също пада бързо и вие пак посягате към още едно парче хляб, за да получат съкровения заряд от енергия. Инсулинът в кръвната захар не е шега! Злоупотребата с хляб може да причини диабет.
Преждевременно стареене
Диетолозите са единодушни: любителите на пикантните храни обикновено изглеждат по-стари от тяхната възраст. Лишен от хранителни вещества, белият хляб не допринася за запазването на младостта и красотата. Ако консумирате хляб, то нека бъде само от ръжени или овесени ядки и от трици!
Лошо храносмилане
Свързано ес нарушения и издуването и изпражненията
Виновникът за всичко е глутенът, или по-точно - неговата непоносимост. Ако сте чувствителни към глутен или, обратно, не можете да го понасяте, лигавицата на стомаха и червата просто не е в състояние да абсорбира необходимите хранителни вещества от храната.
За да обогатите тялото с необходимото количество фибри и да помогнете на храносмилателната система да работи като часовник, купувайте само пълнозърнест хляб! 5-6 филийки такъв хляб съдържат дневната нужда от влакна и фибри
Отказ от брашното е сигурна стъпка по пътя към мечтаната фигура. Съдържанието на парче хляб нагло се установява по бедрата, задните части и стомаха, навлиза в кръвообращението под формата на глюкоза и моментално предизвиква чувство на глад. За да отслабнете, не е необходимо напълно да изоставите хляба - можете спокойно да включите пълнозърнест в диетата си.
Такива продукти от брашно са по-малко калорични, съдържат много фибри и микроелементи, необходими на организма. Но все пак трябва да следите количеството изяден хляб!
Ако не сте готови напълно да изключите белият хляб от диетата, диетолозите препоръчват да изберете пшеничен продукт с различни добавки: елда, просо, слънчоглед, лен, семена . В такива продукти освен глутен, нишесте и излишни калории присъстват полезни фибри.
Искаме да отбележим, че пълното отхвърляне на хляба може да предизвика прекомерна умора, нервност и неудовлетворение от себе си, така че резен пълнозърнест хляб на ден не само няма да развали фигурата, но и ще я предпази от депресия.
А бихте ли могли да откажете белият хляб? Споделете мнението си.