7-те неща, които ни убиват "нежно" всеки ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
7-те неща, които ни убиват "нежно" всеки ден
7944
Снимков материал: pixabay.com
7-те неща, които ни убиват "нежно" всеки ден

Хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето. Проведени са много проучвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания, информира 7mednews.ru.

Представяме ви няколко, които се ползват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме. Съдържанието им е необходимо да е отбелязано на опаковките на продуктите.

 

1. В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стоинатриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява несъмнено червен цвят и приятен вкус. Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура обаче, например при приготвяне на грил, той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумор.

2. Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове. Бутилоксианизолът е нестабилен и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

3. Пропилгалатът е по същия начин антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, специалистите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза.

4. Натриев глутамат е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни проучвания разкриват, че уврежда нервните клетки. След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

5. Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар. Специалисти се осланят на две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., които намират връзка между него и появата на рак.

6. Олестра е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че подтиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.

7. Обикновена сол, която е добавена почти във всеки продукт. Действително е, че малко количество натриев хлорид е нужен на тялото, но всяко излишно може да разстрои сърдечно-съдовата система, ще влоши дейността на бъбреците, ще повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft