7-те тайни на идеалния козунак - от брашното до втасването, всички малки хитрости в едно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
7-те тайни на идеалния козунак - от брашното до втасването, всички малки хитрости в едно:
29579
Източник: mila.bg
Снимков материал: pixabay.com
7-те тайни на идеалния козунак - от брашното до втасването, всички малки хитрости в едно:

С какво свързваме Великден ? За някои това е тайнството на Възкресението, за други - края на постите, за трети - събирането с роднини и приятели. Но има един момент, който задължително присъства на този светъл празник - ароматния и пухкав като памук сладък козунак .

Естествено, както всяко традиционно ястие, той също си има своите тайни, но днес ще ви разкрием всички тънкости при приготвянето на козунака , така че просто да нямате място за грешка.

Сигурно вече сте чували част от съветите във връзка с месенето на козунаци - задължително трябва да се снабдите с качествени продукти, но и подходящо настроение – експертите споделят, че е най-добре да месим козунаците в добро разположение на духа и в тишина.

Кухнята трябва да бъде топла и без течение – така тестото ще надигне и няма да засъхне. За заместването използвайте жива закваска, за да ускорите процеса на втасване. Ако не разполагате с такава закваска, вземете суха активна мая.

месене тесто

Непременно пресейте брашното няколко пъти – по този начин козунаците ще бухнат и ще станат по-пищни. При пресяване брашното се насища с кислород. За великденските козунаци избирайте сухо и качествено брашно. Използвайте само пшенично брашно, не експериментирайте с овесено, оризово или брашно от елда.

Маслото за тестото трябва да бъде прясно и натурално. Преди да го добавите към тестото, го разтопете, захлупете и оставете малко да престои – така готовият козунак ще се топи в устата.

Отделяйте жълтъците от белтъците много внимателно, тъй като частички от жълтъка, останали при белтъците, могат да повлияят негативно при разбиването и козунаците да не бухнат добре. Тестото трябва да се меси дълго – по този начин се насища с кислород и бухва подобре.

За вкус и аромат можете да добавите към тестото ванилия, настъргана лимонова кора, захаросани плодове, стафиди. Но помнете, че тези добавки са елемент, а не основна съставка, така че не прекалявайте с количеството.

Тестото не бива да е нито прекалено стегнато, нито прекалено меко, тъй като козунаците ще станат плоски. Консистенцията на тестото може да се регулира чрез количеството яйца и брашно.

Изберете форма за печене с високи стени, тъй като козунакът ще увеличи обема си поне два пъти. Предварително намаслете формата, а най-добре използвайте хартия за печене, намазана с масло. Преди печене загрейте фурната добре. По време на печенето не отваряйте вратичката повече от 1–2 пъти, тъй като козунакът ще спадне.

Когато извадите козунаците от формата, най-добре ги оставете да изстинат върху кърпа – чак след това по желание можете да ги полеете с глазура.

А сега ето и 7-те тайни на идеалния козунак - 7 важни стъпки при приготвянето на този обреден хляб.

Технология на приготвянето в 7 стъпки

Всеизвестно е, че козунакът е едно от най-сложните за приготвяне ястия. Затова е важно да сте концентрирани и търпеливи на всеки етап, както и да спазвате определена последователност, която може да се раздели на 7 стъпки:

1) Ден преди месенето накиснете захаросаните плодове или стафидите в смес от ликьор и вода. Ако нямате достатъчно време, можете да ги сварите в ликьор, докато бухнат и поемат течността. След това ги отцедете и подсушете с хартиена салфетка.

2) Няколко часа преди приготвянето на козунаците, извадете всички продукти от хладилника, така че да придобият стайна температура.

3) В леко подгрятото мляко добавете 1 ч.л. захар и разбъркайте. Разтворете в получената смес маята. Добавете 2–4 с.л. брашно – трябва да се получи тесто със средна гъстота.

4) Покрийте купата със загрята кърпа и оставете на топло (най-добре в предварително загрята и изключена фурна). Оставете тестото за 2 часа – трябва да увеличи обема си 2 пъти.

5) Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта. Разбийте белтъците. Сложете последователно в тестото белтъците и жълтъците. Посолете. Добавете маслото. Замесете тестото. На малки порции – по 3–5 с.л. – прибавете брашното. Сложете тестото в топла фурна за още 1 час.

6) Разпределете равномерно в тестото захаросаните плодове и стафидите. Сложете тестото в намаслена форма (или форми) за печене. Покрийте с кърпа и оставете за още 1 час. Можете да намажете козунака с яйце, предварително разбито с 1 с.л. вода, и масло, да го поръсите с ядки и едра захар.

7) Печете в загрята до 200–220 °C и леко овлажнена фурна – за целта поставете на дъното огнеупорен съд с вода. Козунак под 1 кг се пече около 30 мин, 1 кг – 45 мин, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – 1,5 часа. Ако забележите, че козунакът започва да прегаря, го покрийте със суха хартия.  

Това са всички важни стъпки, а ако ги спазите, успехът ви ще е гарантиран! Ако все още нямате любима рецепта за козунак, може да използвате нашите: Козунак като памук с газирана вода или Козунак в хлебопекарната.

Желаем успех и весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft