Експертите препоръчват на жените да консумират само 24 грама захар на ден, докато на мъжете е позволено до 36 грама. Но знаете ли, че кутия сода съдържа близо 40 грама захар? Разбира се, всеки знае, че газираните напитки са с високо съдържание на захар, но мнозина не знаят, че една консерва с доматена супа може да побере до 20 грама захар на порция, а любимият ви ябълков сок, дори и с етикет неподсладен, има около 25 грама захар на чаша .
Ние ще ви разкрием определени храни, за които някога сме предполагали, че са здравословни, с ниско съдържание на захар, но уви оказа се точно обратното
1. Консервирана супа
Човек би си помислил, че закупената от магазина супа би била здравословна комбинация от вода и хранителни зеленчуци. Но когато увеличите данните за храненето, ще забележите, че съдържанието на захар в една консерва всъщност може да покрие целия ви необходим дневен прием на захар. Това е особено често в сосове на доматена основа, където захарта се използва за балансиране на киселинността на доматите.
2.
Докато нискомаслените храни може да са изкушаващи за тези, които се опитват да водят по-здравословен начин на живот, не всички те всъщност са по-добри за вас-особено що се отнася до киселото мляко. Порция пълномаслено кисело мляко има 4,7 грама захар, докато една порция гръцко кисело мляко може да съдържа до 6 до 12 грама захар. Добавянето на захар в нискомаслените варианти се използва за компенсиране на загубата на вкус и консистенция, която идва от мазнините. Много нискомаслени и ароматизирани кисели млека съдържат и нездравословни форми на подсладители, като захароза или високо фруктозен царевичен сироп.
3. Дресинг за салати без мазнини
Подобно на киселото мляко, дресингите за салати, които имат по -малко мазнини и калории, съдържат повишени количества захар. 2 супени лъжици от любимия ви дресинг за салата може да съдържа около 7 до 10 грама добавена мазнина. Експертите препоръчват сами да си направите дресинг за салата у дома, за да сте сигурни, че няма добавени захари, консерванти или други нездравословни съставки. Здравословен дресинг за салата, който лесно можете да си направите у дома, е винегрет, съставен от 3 съставки: зехтин, 2 части оцет и малко сол и черен пипер.
4. Кетчуп
Този бутилиран сос прави списъка като една от най -популярните подправки по света. Съчетавайки сладки, кисели и умами вкусове, кетчупът е най-популярен в бургерите за бързо хранене и като потапящ сос за пържени картофи. Въпреки това, една супена лъжица от тази червена подправка е еквивалентна на поставянето на цялото кубче захар в устата ви. Съдържащи приблизително 4 грама захар на супена лъжица, повечето търговски бутилки кетчуп съдържат значителни количества високо фруктозен царевичен сироп, които са свързани със затлъстяването и сърдечните заболявания.
5. Фъстъчено масло
Фъстъченото масло е популярен източник на протеини. Докато естествените видове фъстъчено масло съдържат малко или никаква захар, много търговски варианти са пълни с нездравословни масла и добавени захари, които правят привидно здравословното изкушение в потенциално опасно. Някои популярни марки могат да съдържат до 8 грама захар на 2 супени лъжици. Диетолозите препоръчват да прочетете етикетите на съставките на фъстъченото масло, за да видите кои са най -естествените и здравословни.
6. Картофени чипсове
Солените закуски изглежда не изглеждат като нещо, в което има захар, но една торба с любимия ви картофен чипс може да съдържа около 3% -5% захарно съдържание. Това е особено често при чипс с аромати като барбекю, сладко чили, мед или сладък царевичен чипс. В зависимост от това колко чипс ядете, 15 картофени чипса с вкус на барбекю вече могат да съдържат 2 грама захар. Чипсът също е с високо съдържание на въглехидрати, които тялото ви превръща във форма на захар, наречена глюкоза. Диетолозите съветват нездравословната храна, като чипса, да се консумира умерено, за да се предотвратят всякакви заболявания.
7. Сушени плодове
Сушените плодове се считат за здравословна закуска. Подобно на техните пресни версии, те са богати на витамини, фибри и антиоксиданти. Въпреки това, когато плодовете се дехидратират, съдържанието на вода се отстранява, оставяйки всички захари уплътнени в набръчканите плодове, което ги прави много богати на естествени захари.
Коя от тези храни с високо съдържание на захар ви изненада най-много?