Световната медицина отдавна знае имената на най-„коварните“ продукти . И определено не бива да са в менюто ни.
Ритъмът на живот в наше време се е ускорил толкова много, че дори трябва да се храним буквално бегом. Повечето от нас просто нямат време или дори желание да приготвят „правилните“ здравословни ястия. Ето защо често в диетата ни присъстват полуготови продукти и различни видове бързи храни , както и други продукти, които водят до наддаване на тегло и подкопават здравето .
Павел Корпачев, фитнес блогър и автор на здравен канал, сподели с нас най-„коварните“ от тях.
Какво трябва спешно да премахнете от диетата си?
Добавена захар
снимка
Олга/AdobeStock
Много любители на сладкото ще дадат всичко за възможността да се поглезят с още едно вкусно лакомство. В същото време, когато собственото ви здраве е застрашено, не би било зле да обмислите по-здравословни варианти за лакомства.
Захарта всъщност може да предизвика пристрастяване, да увеличи количеството глюкоза в тялото, да увеличи натрупването на мазнини и да увеличи вероятността от съдови и сърдечни заболявания.
Трябва ли изобщо да говорим за такива последствия от консумация на захар като диабет, затлъстяване и рак? А също и проблеми със зъбите поради кариес, причинен от захарта! За да избегнете всички тези опасности, по-добре е да предпочетете плодова салата, в която е най-удачно да добавите естествен мед.
Картофен чипс
снимка
Нийл Лангън/AdobeStock
Дълбокото пържене гарантира на продуктите много опасния акриламид. Може да се съдържа и в картофения чипс, който е приготвен по този начин. Акриламидът увеличава вероятността от различни видове онкологични заболявания.
Но ако питаете голяма любов към чипса, можете просто да го приготвите у дома. За целта е достатъчно да поръсите тънки резени картофи със зехтин, леко да ги посолите и да ги запечете във фурната. Вкусът няма да бъде по-лош от този на закупения чипс, но за тялото той ще бъде много по-безопасен.
Месо от барбекю и скара, както и шишчета
снимка
Володимир Шевчук/AdobeStock
Ароматът на месото, приготвено на огън, разбира се, е изключително изкусителен. Но преди да използвате продукта в неограничени количества, трябва да помислите за факта, че този метод на готвене води до образуването на нови вещества в месото. Най-вредните от тях са ароматните амини и въглеводородите.
Ако редовно и в големи количества ядете такова месо, шансовете за онкологични заболявания на гърдата, панкреаса и простатната жлеза се увеличават значително.
За да намалите риска, трябва да ядете продукти, приготвени на огън, по-рядко, да контролирате размера на изядената порция и да мариновате месото сами, като използвате само натурални продукти. За да се намали количеството на канцерогените, се препоръчва да се добави розмарин.
Сладки газирани напитки
снимка
monticello/AdobeStock
Това е един вид най-лошия враг на човека. Отрицателното въздействие от пиенето на такива напитки се отразява на състоянието на кожата, зъбите, хормоналните нива, нивата на кръвната захар и дори емоционалното състояние.
Каквото и да казват в рекламата за безопасността на даден продукт и съдържащите се в него витамини, по-добре е внимателно да прочетете етикета.
Консервантите, оцветителите и захарта в такива напитки присъстват в конска доза. С помощта на сокоизтисквачка и блендер у дома можете да приготвите напитка с любимия си вкус. А ако наистина искате мехурчета, добавете малко обикновена газирана вода.
Месни деликатеси
снимка
Марио Елиас Муньос Валенсия/AdobeStock
Всички разновидности на пушени колбаси, шунки и други местни деликатеси съдържат огромно количество консерванти, натрий и нитрати. Тези химикали предизвикват бързо пристрастяване, увеличавайки риска от диабет, рак и сърдечни заболявания. Поведенческите разстройства също се считат за страничен ефект.
Да ядете или не такива продукти - решете сами. Но ако не е възможно да се намери доверен продавач, от когото те ще се различават по качество и безопасност, тогава е по-добре да ги изоставите завинаги.
Бял хляб и продукти от рафинирано брашно
снимка
glebchik/AdobeStock
Пшеничният бял хляб някога е бил продукт за аристокрацията. Промениха се не само времената, но и качеството на самия хляб. Можете да извлечете полза от пшеничните зърна само ако ги използвате в покълнала форма. Но рафинираното бяло брашно, от което се прави бял хляб, е доста вреден продукт за нашия организъм.
Не съдържа почти никакви хранителни вещества и диетични фибри. А химикалите, които водят до рафиниран бял цвят, могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и вътрешните органи, както и до напълняване. Следователно яденето на пълнозърнест хляб е много по-здравословно.
Продукти фаст-фууд
снимка
Syda Productions/AdobeStock
Продуктите от ресторантите за бързо хранене (т.нар. фаст фууд) имат много положителни страни - продават се буквално навсякъде, много са вкусни и не са толкова скъпи, особено ако имате нужда от лека закуска спешно и няма време за готвене. Но защо са толкова вкусни?
Почти никой продукт от типа "бързо хранене" не може без подобрители на вкуса. Към тази храна се добавят и оцветители, консерванти, подправки, сол, захар и трансмазнини. От това продуктът придобива не само ярък вкус, но и става привлекателен на външен вид. Агресивната термична обработка не оставя почти нищо полезно в него.
Но има повече от достатъчно вреда от такава храна - онкологични заболявания, излишни килограми, диабет, метаболитни нарушения, афективно разстройство и съдови и сърдечни заболявания - можете да изброявате дълго време, но струва ли си да ядете това?
Заключение
За съжаление, простото изброяване на всички опасности, свързани с такава храна, не спира никого. Особено ако човек е свикнал да яде такава храна. И само тези, които наистина се грижат за здравето си, могат да претеглят плюсовете и минусите и да се откажат от опасните продукти, преминавайки към по-полезни.
Кои от продуктите в този списък са във вашата диета?
Статията е написана с информационна цел въз основа на личен опит и научни изследвания. Информацията не може да се използва за диагностициране или лечение на здравословни проблеми. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.