7 рецепти за тесто, които всяка домакиня трябва да знае - за перфектните питки, палачинки, сладкиши и торти:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
7 рецепти за тесто, които всяка домакиня трябва да знае - за перфектните питки, палачинки, сладкиши и торти:
7 рецепти за тесто, които всяка домакиня трябва да знае - за перфектните питки, палачинки,...
60947
7 рецепти за тесто, които всяка домакиня трябва да знае - за перфектните питки, палачинки, сладкиши и торти:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Удивително е, колко често ни се налага да приготвяме тесто у дома! Било то за вкусна закуска, празнична питка или сладък кекс, всяка домакиня рано или късно се сблъсква с това да меси/бърка тесто. Ако сте начинаещи в кухнята или все още изпитвате затруднения в приготвянето на някое тестено изделие , днес ще публикуваме за вас рецептите на 7 вида тесто , които всяка домакиня трябва да умее да приготвя.

От блат за торта до палачинки - тук са събрани най-сполучливите рецепти за тесто на едно място: 

тесто за пица

1. Тесто за пица

Съставки:

✓ Вода - 2/3 чаена чаша

✓ Суха мая - 1 ч.л.

✓ Пшенично брашно - 2 чаши

✓ Сол - 1 ч.л.

✓ Зехтин - 1 с.л.

Приготвяне:

Залейте маята с топла вода и разбъркайте добре, за да не останат бучки.

Изсипете пресятото брашно, солта и разтворената мая в купа. Замесете тестото.

Прехвърлете тестото на суха, набрашнена повърхност и месете, добавяйки още брашно, ако е необходимо, за около 10 минути.

Тестото трябва да е меко и еластично. Намажете всички страни на тестото със зехтин и поставете в чиста голяма купа.

Покрийте със стреч фолио и поставете на топло място без течение за 1,5 часа - тестото трябва да се удвои приблизително.

Омесете тестото с юмруци, разделете на 2 равни парчета и оформете топчета.

Поставете топчетата тесто върху набрашнена повърхност, покрийте със стреч фолио и оставете да престои 60 минути.

Разтегнете тестото с ръце до желаната дебелина. Поставете пълнежа и пъхнете във фурната, загрята до 180-200 градуса за около 10 минути.

бутер тесто

2. Бутер тесто

Съставки:

✓ Брашно 300гр

✓ Масло 150гр

✓ Мляко (разредено с вода) 2-3 с.л.

✓ Оцет 1 ч.л.

✓ Яйце 1 бр.

✓ Сол 1 щипка

Приготвяне:

Изсипете 150 грама брашно на купчина върху суха, чиста повърхност.

Направете вдлъбнатина в центъра, счупете яйцето там, добавете оцет, мляко и сол.

Смесете добре съставките и замесете тестото, докато се образуват мехурчета.

Нарежете маслото на ситно и добавете към него останалото брашно. С пръсти замесете тесто, колкото да се оформи топка - не е нужно да го месите дълго.

Разточете първото тесто на тънък слой, сложете тестото с масло в средата и завийте под формата на плик.

Разточете тестото на тънък слой, напудрете го с брашно, сгънете на три и пъхнете в хладилник за 30 минути.

Разточете тестото още 4 пъти, като след всяко разточване сгъвате тестото на три и го пъхате да се охлади за 10 минути.

Готовото тесто оформете на изделия по желание, добавете плънка и изпечете във фурна, загрята на 220 градуса.

пясъчно тесто

3. Пясъчно тесто за сладки и курабийки

Съставки:

✓ Пшенично брашно 2 чаши

✓ Захар 1/2 чаша

✓ Масло 150гр

✓ Сол 1 щипка

✓ Ванилия на вкус

Приготвяне:

Смесете захар, сол, ванилин и брашно. Нарежете охладеното масло на кубчета и добавете към сместа.

Объркайте всичко с пръсти до консистенцията на хлебни трохи. Постепенно добавете течността и бързо, но плавно омесете тестото.

Кухнята трябва да е хладна, за да не се разтопи маслото. Оформете тестото на топка.

Увийте в найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

Разточете кора от тестото, нарежете на необходимите форми и сложете върху тава за печене. Печете на 180-200 градуса.

тесто с мая

4. Тесто за пити, тутманици, кифлички

Съставки:

✓ 1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко - със стайна температура (може половината да е мляко, половината вода)

✓ 1 бр. яйце + 1 бр. жълтък за намазване

✓ 1 с.л. олио

✓ 4 ч.ч. брашно

✓ 1 с.л. суха мая или 1/2 кубче прясна мая

✓ 1 с.л. захар

✓ 1 ч.л. сол

✓ разтопено масло

Приготвяне:

Разтворете маята в чаша от топлото мляко със захарта и малко брашно, и оставете да шупне. Останалото брашно пресейте и оформете кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и останалите продукти, като постепенно замесвате тесто. Трябва да се получи меко и еластично тесто - може да си помогнете с машина за хляб, програма тесто. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.

От готовото тесто оформете фитили и сплетете плитка, или пък нарежете на триъгълници и пригответе вкусни кифлички със сладка/солена плънка. 

След като се оформи и сложи в тавата тестото, отново се оставя да втаса, намазва се с жълтъка, може да се поръси със сусам и се пече на 190 С около 20 минути.

тесто за блат

5. Тесто за тортен блат

Съставки:

✓ Пшенично брашно 180 гр.

✓ Захар 150 g

✓ Яйца 4 бр.

✓ Ванилия на вкус

Приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на най-ниската скорост на миксера, като постепенно добавяте захар и ванилия по 1 чаена лъжичка наведнъж.

След това, без да спирате разбиването, добавете лъжица по лъжица предварително разбитите жълтъци. Пресейте брашното няколко пъти.

Добавете брашното към сместа от белтъци и жълтъци, като внимателно разбърквате с лъжица отдолу нагоре.

Изсипете готовото тесто във форма с високи страни, предварително покрита с хартия за печене.

Изпечете блата във фурна, загрята на 190-200 градуса за 20-25 минути.

тесто за еклери

6. Парено тесто (за еклери, профитероли)

Съставки:

✓ Пшенично брашно 150 гр.

✓ Масло 100 гр.

✓ Вода 240 гр.

✓ Яйца 4 бр.

✓ Захар 1 ч.л.

✓ Щипка сол

Приготвяне:

Налейте водата в тенджера, добавете маслото и щипка сол. След като маслото се разтопи, при непрекъснато разбъркване добавете пресятото брашно наведнъж. Започнете да бъркате енергично.

Варете сместа, докато се оформи топка от тестото. Отстранете от огъня и охладете до стайна температура. Разбийте сместа с бъркалка, като добавяте едно по едно яйцата - изчаквайте всяко да се поеме хубаво от тестото, преди да добавите следващото.

Уверете се, че консистенцията на тестото не е твърде течна. Използвайте сладкарски пош или лъжица, за да оформите еклери/соленки в желаната форма върху тавичка, покрита с хартия за печене.

Печете във фурна, загрята до 220 градуса за 10 минути. След това намалете температурата до 190 градуса и печете още 10-15 минути.

Внимавайте да не загорят!

тесто за палачинки

7. Тесто за палачинки

Съставки:

✓ Пшенично брашно 2 чаши

✓ Яйца 5 бр.

✓ Растително масло 1 с.л.

✓ Мляко 2,5 чаши

✓ Сол, захар на вкус

Приготвяне:

Изсипете жълтъците в тенджера и, добавяйки към тях сол и захар, разбийте добре. След това добавете млякото и разбъркайте.

Добавете брашното, олиото масло и объркайте гладко тесто, но без да разбивате дълго.

Накрая прибавете внимателно разбитите белтъци към сместа, като бъркате бавно отдолу-нагоре.

Изпечете палачинките по обичайния начин.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft