Сладоледът е много по-сладък, когато е студен, докато шунката е по-пикантна, когато се яде топла. Разликата във вкуса обаче е само един от аспектите на горещия и студения дебат. Ето защо решихме да се поразровим и да открием други факти за това как горещата и студената храна влияят на тялото ни. И можете да разберете всичко за тях, ако останете наоколо — обещаваме, че ще намерите няколко изненади.
Ние направихме някои изследвания и установихме как по различен начин горещите и студените храни влияят на телата ни по отрицателен и положителен начин.
1. Тези, които избират студени ястия, консумират повече калории.
Както показа едно скорошно проучване , има често срещано погрешно схващане, че горещата храна има повече калории, защото ви засища по-бързо. Изследователите обаче открили, че хората, които избират студени пред топли ястия, са склонни да консумират повече калории. За да бъдем по-конкретни, те консумират най-малко 31% калории, поне 37% мазнини и повече от 22% въглехидрати . Този проблем беше още по-забележим при хора, страдащи от затлъстяване, и едно от предложените решения би било добавянето на горещо ястие заедно със студената салата.
2.
Начинът, по който тялото ни усвоява храната, е като я довежда до основната ни температура. Това означава, че когато ядем нещо студено, тялото ни трябва да положи двойно повече усилия, за да затопли първо храната и след това да я усвои. Например, горещата супа отнема само 15 минути, за да бъде усвоена от стомаха ни. От друга страна, млечните продукти , особено леденостуденият сладолед, ще отнемат от 30 минути до 2 часа.
Това не означава, че трябва да спрете да ядете студена храна, тъй като плодовете и зеленчуците, по-специално, е най-добре да се ядат сурови. Това, което можете да направите с други студени ястия, е да ги държите в устата си по-дълго , за да могат ензимите да започнат да ги разграждат, докато ги затоплят.
3. Горещата храна обикновено е по-хранителна.
Топлата храна наистина се усвоява по-лесно и в резултат на това всички хранителни вещества се усвояват много по-бързо от тялото. Не само това, но когато някои зеленчуци, като доматите , се сварят, количеството ликопен се увеличава . Също така, горещите зърнени храни, като овес, са богати на фибри и не са покрити със захар, както обикновено са студените зърнени храни.
Въпреки това, един недостатък на готвенето на плодове и зеленчуци е, че витамините се топят. Така че, най-доброто, което можете да направите, е да ги готвите възможно най-малко. Независимо как решите да ги приготвите, имайте предвид, че не е необходимо да са като каша – просто все още малко хрупкави .
4. Студената вода се абсорбира по-бързо от горещата.
Твърди се, че студената вода се изпразва от стомаха ни много по-бързо и следователно се абсорбира по-добре, отколкото когато е гореща. Друго предимство е, че студената вода помага за повишаване на издръжливостта на тези, които тренират ежедневно или много често. Също така беше установено, че топлата вода ще ви накара да пиете по-малки количества, нещо, което може да доведе до дехидратация. От друга страна, пиенето на сравнително студена вода (16°C или 60°F) се казва, че е абсолютно най-добрата температура.
Това е така, защото е установено, че хората пият повече вода с тази температура и се потят по-малко. Въпреки това, трябва да сте много внимателни с пиенето на студена вода, ако страдате от състояния, които засягат хранопровода . В тези случаи трябва да прибягвате до топла вода, за да се почувствате облекчени в хранопровода
5. Горещата храна ви държи сити за по-дълго.
Консумацията на топла храна не прави завръщането на апетита бързо. Това се дължи на хранителните вещества, които се отделят във вашата храна, което я прави много по-вкусна. Така че чувството ви на удовлетвореност е силно повишено и скоростта, с която консумирате ястието, намалява . Докато се храните бавно, мозъкът ви получава сигнали, че започвате да се засищате.
И така, бавното хранене ви позволява да ядете точно толкова, колкото ви е необходимо, а мозъкът ви потиска апетита ви за по-дълго, след като сте приключили с храненето. Чудесен пример е супата , която не само се яде гореща, но е и почти само вода. Течността ви помага да я ядете много по-лесно и ви засища много по-бързо от твърдата и студена храна.
6. Студената и гореща храна може да повиши телесната ви температура.
Няма съмнение, че топлите напитки, като кафе, чай и супа, могат да ви накарат да се почувствате топли и неясни. Но има и някои студени напитки и храни, които могат да допринесат за повишаване на телесната ви температура. Сладоледът , например, също е вкусна храна, която може да ви втриса в началото през студените месеци, но по-късно ви кара да се чувствате топло.
Това се дължи на високото съдържание на мазнини и протеини , които загряват тялото, докато усвоявате храната. Освен това тялото ви влага много повече енергия за смилане на мазнините, усилие, което повишава температурата ви и ви кара да се чувствате по-горещи.
7. Горещата храна насърчава здравето на червата.
Когато готвите храна над (65°C), е много трудно за всякакви възможни микроорганизми да оцелеят и да ви причинят вреда. Същото важи и за водата, за чието качество не сте сигурни. От друга страна, студените газирани напитки , като содата, могат да причинят дискомфорт в стомаха и дори гадене. Друго нещо, което студената храна може да причини, е образуването на газове в червата ви, нещо, което може да доведе до подуване на корема.
Каква е предпочитаната от вас температура на храната и напитките? Забелязали ли сте положителни или отрицателни страни в зависимост от това колко студени или горещи са ястията ви?