7 основателни причини защо е по- добре да се откажете от хляба?

вход през zajenata.bg
За Жената
7 основателни причини защо е по- добре да се откажете от хляба?
47158
Снимков материал: pixabay.com
7 основателни причини защо е по- добре да се откажете от хляба?

По навик или от голяма любов много от нас ядат хляб с почти всичко: супа с хляб, бъркани яйца с хляб, сандвич с дебела филийка, общо взето почти не сядаме на амсата без него! Евтин хранителен продукт, върху който сме отглеждани повече от едно поколение. Но има и такива, които със собствен пример доказват, че да живееш без хляб е много по-добре.

Кожата се подобрява, теглото намалява, появява се енергия ... Тук всичко вярно ли е? Редакторите ни се заеха сериозно с този въпрос и решиха да разкажат как отказът от хляб може да повлияе на вашето здраве и външен вид.

 

Вредата от хляба

Диетолозите и гастроентеролозите нямат нищо против от пълнозърнестия, овесен, ръже или от трици хляб - яжте колкото искате! Но белият хляб, приготвен от пшенично брашно, е съвсем различна история. Според експерти, белият хляб от първокласно брашно, произведен по съвременни технологии, носи много повече вреда, отколкото полза. Нашите редактори горещо препоръчват да се откажете от бял хляб и ето защо.

ПРИЧИНИ ЗА ОТКАЗ НА БЯЛ ХЛЯБ

Белият хляб е направен от първокласно брашно! Разбира се, пшеницата съдържа много полезни вещества, но те безопасно изчезват в процеса на превръщане на зърното в брашно. Премиум брашното съдържа не повече от 30% полезни вещества, които могат да бъдат активни 2 седмици след производството на продукта. 

Липсата на вкус


Белият хляб няма изразен вкус и затова е обичан от мнозина. Филийка такъв хляб не пречи да се оцени вкуса на продуктите, с които е обичайно се яде - супа, сирене, месо. Но това не се подобрява, както правят  пълнозърнестите храни.

Токсичност


Търсенето на пшеница непрекъснато расте: имате нужда от повече и по-бързо! За да получат щедра реколта, производителите не пестят пари от пестициди, а за да се отърват от вредители и гъбички, те обработват културите с вредни химикали.

За да стане брашното бяло, то се избелва с измиващи вещества - хлор, натриев и калциев пиросулфат, бензоил пероксид. За да избегнете пагубен ефект върху организма, винаги трябва да уточните дали хлябът е направен от био или рафинирано брашно. Последното е най-вредното!

Проблеми с кожата

Преди да харчите пари за козметик, прегледайте диетата си. Обривите по кожата често са резултат от недохранване и нездравословни хранителни навици.

Глутенът, който се съдържа в белия хляб, практически не се отделя от тялото, утаявайки се по стените на червата и увреждайки неговите стени. Така дори полезните вещества, които идват с другите храни, се усвояват в по-малка степен.

Пристрастяване

Кексчета, рула, кроасани и пайове могат да причинят истинска зависимост. Парче хляб вдига рязко захарта в кръвта, а с него и прилив на сила и енергичност.

Но бързо нарастващата кръвна захар също пада бързо и вие пак посягате към още едно парче хляб, за да получат съкровения заряд от енергия. Инсулинът в кръвната захар не е шега! Злоупотребата с хляб може да причини диабет.

Преждевременно стареене

Диетолозите са единодушни: любителите на пикантните храни обикновено изглеждат по-стари от тяхната възраст. Лишен от хранителни вещества, белият хляб не допринася за запазването на младостта и красотата. Ако консумирате хляб, то нека бъде само от ръжени или овесени ядки и от трици!

Лошо храносмилане

Свързано ес нарушения и издуването и изпражненията 

Виновникът за всичко е глутенът, или по-точно -  неговата непоносимост. Ако сте чувствителни към глутен или, обратно, не можете да го понасяте, лигавицата на стомаха и червата просто не е в състояние да абсорбира необходимите хранителни вещества от храната.

За да обогатите тялото с необходимото количество фибри и да помогнете на храносмилателната система да работи като часовник, купувайте само пълнозърнест хляб! 5-6 филийки такъв хляб съдържат дневната нужда от влакна и фибри
 


Отказ от брашното е сигурна стъпка по пътя към мечтаната фигура. Съдържанието на парче хляб нагло се установява по бедрата, задните части и стомаха, навлиза в кръвообращението под формата на глюкоза и моментално предизвиква чувство на глад. За да отслабнете, не е необходимо напълно да изоставите хляба - можете спокойно да включите пълнозърнест в диетата си.

Такива продукти от брашно са по-малко калорични, съдържат много фибри и микроелементи, необходими на организма. Но все пак трябва да следите количеството изяден хляб!

Ако не сте готови напълно да изключите белият хляб от диетата, диетолозите препоръчват да изберете пшеничен продукт с различни добавки: елда, просо, слънчоглед, лен, семена . В такива продукти освен глутен, нишесте и излишни калории присъстват полезни фибри.

Искаме да отбележим, че пълното отхвърляне на хляба може да предизвика прекомерна умора, нервност и неудовлетворение от себе си, така че резен пълнозърнест хляб на ден не само няма да развали фигурата, но и ще я предпази от депресия.

А бихте ли могли да откажете белият хляб? Споделете мнението си. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft