За съжаление в днешно време се оказва, че над 45% от хората страдат от високо кръвно налягане. 7 от 10 души умират от инсулти и инфаркти. Лекарите алармират:: губим здравето си, когато отказваме зеленчуци и плодове в полза на вредната храна.
Достатъчно е обаче да се промени само храната ви и болестта ще отстъпи. Плодовете са мощно естествено средство за хипертония , което възстановява сърдечно-съдовата система и дори може да спаси живота ви. Друго нещо е, че не всички продукти са подходящи за пациенти с хипертония, а някои могат да бъдат изключително опасни, ако прекалявате с тях
В тази статия ще обясним защо плодовете намаляват кръвното и кои задължително трябва да бъдат включени в дневното ви меню.
Защо плодовете са полезни за пациенти с хипертония?
Плодовете съдържат 3 вещества, които поддържат нормално кръвното налягане: калий, магнезий и фибри. Ето как работят те:
Калият отпуска стените на кръвоносните съдове, предпазва ги от мускулни спазми и прекомерен тонус. Също така, този микроелемент е необходим за провеждане на електрически импулси в сърцето - това осигурява нормални сърдечни ритми и предотвратява аритмия. Дневна ставка - 3 g.
Магнезият премахва повишения тонус от кръвоносните съдове и транспортира калция и калия в цялото тяло. Дневната норма е 270 mg.
Фибрите премахват излишния натрий, който задържа течността в тялото и повишава кръвното налягане.
Освен това плодовете са богати на витамини С, В и Е, фолиева киселина и етерични масла. Тези вещества почистват кръвоносните съдове на холестерола: той е този, който се установява на вътрешните стени и стеснява притока на кръв. В резултат на това кръвното налягане се повишава и ни кара да се чувстваме по-зле.
Какъв вид плод е полезен за високо кръвно налягане?
Включете бананите в ежедневната си диета и налягането ви ще се върне към нормалното. Един плод съдържа 385 мг калий - 2 банана на ден в комбинация с микроелементи предотвратява хипертоничната криза. Въпреки това, не прекалявайте с превенция: бананите имат много захар, така че те могат да сгъстят кръвта. Това е нежелателно за пациенти с хипертония.
Включете в диетата си пресни малини, боровинки, касис и ягоди. Те съдържат фибри, сложни въглехидрати, аскорбинова киселина, калий, гликозиди и намаляват риска от хипертония и инсулт с 19%.
Киви - склад на магнезий, калий и фибри. Неговите груби растителни влакна отстраняват част от натриевите соли от тялото. Също така този продукт е богат на омега-3 мастни киселини и алкална субстанция лутеин - двете съединения разтварят лошия холестерол и подобряват кръвния състав.
100-200 мл прясно изцеден сок от киви на ден ще бъде от голяма полза за вашите съдове.
В този плод има няколко пъти повече калий и наситени киселини, отколкото в бананите. Авокадото намалява риска от атеросклероза и лекува цялата сърдечно-съдова система . Съдържа и мастен алкалоид авокадин, който ефективно намалява високото кръвно налягане.
Лимони, грейпфрути и портокали съдържат много фибри, витамин С и калий. Те леко понижават налягането, възстановяват еластичността на кръвоносните съдове и ги почистват от холестеролните плаки .
Кайсиите нормализират сърдечната честота и укрепват стените на кръвоносните съдове. Достатъчно е да хапнете шепа сушени кайсии или 3 зрели плодове на ден и налягането ви ще бъде нормализирано
Подобно на бананите, гроздето е наситено със захари и не се препоръчва за хора с наднормено тегло. Въпреки това, то е богато на полезни естери, киселини и витамини, които укрепват имунната система, премахват лошия холестерол и защитават сърцето. Основната активна съставка - флавоноиди - укрепва капилярите, разрежда кръвта и увеличава еластичността на кръвните клетки.
Обогатете диетата си с плодове и други храни, намаляващи кръвното налягане . Тялото ще ви благодари със здраво сърце, силни нерви и желание за живот, творчество и любов.
Също така не забравяйте, че стресът, лошият сън и лошите навици водят до скок на налягането. Яжте по-малко сол, движете се и сърцето ви ще продължи да ви слуша дълго време.