Солта е необходима на организма: този минерал участва в поддържането на важни жизнени функции. Особено полезна е морската . Но само, ако се използва в умереност. Не случайно диетолозите го наричат „бялата смърт”.
Често хората консумират повече сол, отколкото им е необходимо. Една от причините за това е бързото хранене и удобните храни, съдържащи критично количество от този компонент. Вкусовите рецептори бързо свикват със солеността, което предизвиква зависимост. А излишната сол в тялото е опасна , вече сме писали достатъчно много за нея. За да се промени коренно ситуацията, но в същото време да не се яде прясна храна, е необходимо да се замени обичайният продукт с алтернативни възможности.
Става дума за седем продукта, които ще направят храната по-полезна, а не прясна и безвкусна.
Соев сос
Вземете примера от японците и китайците. При готвене те използват соев сос вместо сол. Този продукт не само здравословно обогатява вкуса на ястията, но и носи ползи: подобрява кръвообращението и предотвратява сърдечните заболявания, забавя процеса на стареене, намалява риска от развитие на ракови клетки и е идеален за диета.
Със соев сос, можете да намалите количеството сол, консумирана в пъти: в първите ястия - с една четвърт, в салатите - около два пъти, а в пържените храни - с една трета. Всичко това се дължи на аминокиселините, съдържащи се в соса: те допринасят за по-силното усещане за солен вкус. Това означава, че можете да използвате по-малко сол, но вкусът ще остане все още ярък и наситен.
Друго нещо, което трябва да се научи от един и същи японски е използването на морски дарове. След това йодираната сол може лесно да се изхвърли от тялото ви
Лимонов сок и оцет
Опитните готвачи са наясно, че липсата на сол в съдовете лесно се компенсира от киселината: тя винаги дава по-изразен и пикантен вкус. Добавете лимонов сок или натурален оцет към храната и недосоляването няма да бъде забележимо.
Опитайте да използвате ябълка, вино, ориз или балсамов оцет по-често при приготвянето на месо, риба и салати.
Кафяви водорасли
Самият ламинария има солен вкус, така че се счита за един от най-добрите заместители на сол. Тя е особено подходяща за диетата, тъй като е нискокалоричен продукт. В допълнение, съдържа редица полезни витамини и минерали.
целина
Целината, като растение, по време на своя растеж поглъща много органичен натрий от почвата. Поради това, неговите стъбла и корени имат солен вкус. Огромен плюс е, че този продукт е ценен източник на полезни вещества за организма. В същото време е нискокалорична.
Може също да се добавя към храната и в суха форма. А също и да приготвите ароматна сол от целина и да я подправите. Уверете се, че е просто: нарязвате корен от целина фино, подсушете го във фурната и след това го смилате в блендер на прах. Ако искате, можете да го смесите с други сушени зеленчуци и подправки.
Сушени зеленчуци
Почти всички зеленчуци имат в състава си натриев хлорид. А когато се изсушат, концентрацията му нараства многократно. Заменете пресните зеленчуци (моркови, домати, чушки) със сушени зеленчуци при приготвянето на супи и други топли ястия - ще бъде по-вкусно и по-здравословно. Между другото, при сушене в зеленчука се съхраняват всички витамини и микроелементи.
Подправки
Щедро добавяйте не само обикновения пипер, чесън и дафинови листа, но и розмарин, риган, червен пипер, кантарион, къри, мащерка, босилек, кимион, градински чай, кориандър, канела и други подправки и билки. Те ще направят вкуса на всяко ястие по-богато, по-ярко и ще намали нуждата от вкусови рецептори за сол. Освен това, подправките са изключително полезни, защото подобряват работата на храносмилателната система, стимулират апетита и повишават общия тонус на тялото.
Надяваме се, че нашите съвети ще бъдат полезни за вас и ще помогнат за по-доброто хранене на вашето семейство. Обърнете внимание на всичко това и го споделете с приятелите си: нека има повече здрави хора.