7 полезни храни, които по погрешка бяха забранени за диабетици, а сега можие да се ядат без очаквани проблеми

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
7 полезни храни, които по погрешка бяха забранени за диабетици, а сега можие да се ядат без очаквани проблеми
23422
Снимков материал: pixabay.com
7 полезни храни, които по погрешка бяха забранени за диабетици, а сега можие да се ядат без очаквани проблеми

Първо, няма такова нещо като храна табу: Препоръчително е да се съсредоточите върху това, което си заслужава да ядете и да изберете храни, които не предизвикват скокове на кръвната захар.

Второ, важно е да знаете, че има много полезни продукти, които по неизвестни причини бяха забранени за диабетици.

Кои храни са получили лоша слава, но си заслужава да ядете и да се възползвате от тях? Нека  разберем.

1. Домати

Те са богати на хранителни вещества и също така съдържат каротеноида ликопен, който има превантивни свойства.

Ликопенът забавя процесите на стареене, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и усложнения на диабета.

Ликопенът придава червения цвят на плодовете. Сега в продажба има не само червени, но и оранжеви и жълти домати, но те също са богати на ликопен.

Проучване, проведено в Института по сърдечно-съдово здраве и хранене към университета в Марсилия, показва, че ликопенът намалява възпалението и забавя развитието на инсулинова резистентност. Доматът съдържа полезни вещества: витамини К и С и минерала калий.

Най-полезни по отношение на усвояването на ликопен са доматите, които са преминали топлинна обработка (например в сосове), както и сурови, но подправени със зехтин (в салати).

В 100 г. домати - 3 г. въглехидрати (както в зелето, тиквичките, карфиола, зеления пипер). Гликемичният индекс е 15.

2. Яйца

Твърдо сварено яйце, бъркани яйца (мекушкешет) и шакшука са популярни ястия в Израел. Но възниква въпросът: Яйцата повишават ли нивото на холестерола в кръвта?

И така, връзката на яйцата със сърдечно-съдовите заболявания е изследвана дълго време, но не е идентифицирана.

Нека поговорим за ползите от яйцата. 50 г. яйце с размер L съдържа 70 калории, 1 г. въглехидрати и 6,5 г. 100% пълноценен протеин. Такъв протеин съдържа всички незаменими аминокиселини и служи за изграждане на собствените протеини на тялото.

Яйцата също съдържат:

* Витамин D, важен за здравето на костите, поддържането на теглото, имунната и дихателната функция и предотвратяването на диабет и депресия. Яйцата съдържат холин, който е от съществено значение за функционирането на мозъка и черния дроб. В 100 г яйца има 250 мг холин – 5 пъти повече, отколкото в бадемите.

* Витамин B12: необходим е за нормалното функциониране на нервната система и предотвратяване на анемия.

* Витамин А, от който се нуждаят очите и имунната система.

*Есенциалните аминокиселини, като левцин, са много полезни за мускулите.

* Антиоксидантите лутеин и зеаксантин, открити в жълтъците, помагат за предотвратяване на катаракта и дегенерация на макулата на ретината.

3. Масло

Съдържа 99,5% мазнини, но не всички спадат към вредните наситени. Да, 66% от мазнините в маслото са наситени мазнини, но има и 30% мононенаситени (като в зехтина) и 4% полиненаситени мазнини.

През последните години, когато войната срещу мазнините стана по-ясна, експертите започнаха да преосмислят някои от тях, които преди бяха смятани за вредни. Оказа се, че някои хора неоснователно са им създали лоша слава.

В допълнение към мазнините, маслото има важни компоненти: селенът е силен антиоксидант; витамин А, полезен за очите и имунната система; лецитин, който насърчава разграждането на холестерола. 1 с. л. масло съдържа 33 мг. холестерол, като не трябва да се консумират повече от 300 мг. на ден.

В маслото почти няма въглехидрати (0,5 г. на 100 г. продукт) , а мазнините в него забавят проникването на захарта в кръвта.

4. Червено месо

Богат източник на протеин: 25 г. протеин на 100 г. продукт. Освен това месото е източник на лесно усвоимо желязо, витамин В12 и цинк. Съдържанието на въглехидрати в него е нула с висока насищане.

В днешно време хората често ядат преработено месо - колбаси, пушени меса, деликатеси, полуготови хамбургери и кебапчета. Тази обработка се извършва за подобряване на вкуса и удължаване на срока на годност.

Можете да познаете месото с допълнителна обработка по дългия списък от съставки на опаковката, някои от имената на които са неясни. Ако в списъка има повече от 5 съставки, този продукт не си струва да се купува.

Проучване, публикувано през 2018 г. в списание Diabetes Care, показва връзка между готвенето на месо на открит огън при високи температури и риска от диабет тип 2.

Учените са открили, че дълбокото пържене или печене на скара прави както телешкото, така и пилешкото месо нездравословни. Не е открита връзка с консумираното количество.

Установено е, че високотемпературната обработка на месото повишава съдържанието на вредни вещества в него.

Заключение: Самото червено месо е добро за вас. Но от продуктите с допълнителна обработка и месото, пържено при високи температури, трябва да бъде избягвано.

5. Черен шоколад

Проучванията показват, че има положителен ефект върху здравето поради съдържанието на антиоксиданти и фитохимикали. И така, шоколадовите флавоноиди служат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Те допринасят за производството на азотен оксид NO в тялото, което причинява вазодилатация и понижаване на кръвното налягане.

Установена е връзка между консумацията на черен шоколад и намаляването на инсулиновата резистентност, което води до диабет тип 2.

Черният шоколад подобрява настроението, тъй като съдържа аминокиселината фенилаланин, която насърчава отделянето на ендорфини - хормони на удовлетворението и благополучието.

100 г. шоколад с 90% какао съдържат по-малко въглехидрати от една филия хляб.

6. Цвекло

Диабетиците могат да го ядат. Но трябва да е е умерени количества. Както в случая с морковите, съдържанието на калории е 44 калории на 100 г. варен зеленчук.

Цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане. Богат е на минерали и витамини (калий, калций и фолиева киселина), както и на фибри. Беталаинът, пигментът, който придава цвета на цвеклото, е мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства.

Освен това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и тумори. Други пигменти, съдържащи се в цвеклото - антоцианините - предпазват мозъка от стареене.

В 100 г. от продукта има 3 г. разтворими и неразтворими фибри – това е 10% от препоръчителната дневна доза. Служи за предотвратяване на запек и подобрява състава на чревния микробиом.

7. Горски плодове

Не позволявайте на сладкия им вкус да ви плаши. Проучванията показват, че в разумни количества те са полезни за диабетици. Умерената ежедневна консумация на горски плодове намалява инсулиновата резистентност в същата степен, както упражненията за един час на ден.

Друго проучване показва, че 2-3 порции горски плодове на седмица намаляват риска от диабет с 23%. От всички горски плодове, боровинките са най-здравословните.

Плодовете съдържат високи концентрации на антиоксиданти - антоцианини и полифеноли - които намаляват нивото на лошия холестерол и регулират кръвното налягане.

Малините съдържат различни витамини, включително рибофлавин, бета-каротин, фолиева киселина, ниацин, витамини С и К, както и минералите калий и магнезий. Богати са на фибри, съдържанието на въглехидрати е по-ниско, отколкото в другите горски плодове: 5 г. на 100 г. (както в зелето или кълновете).

Боровинките съдържат пробиотични компоненти, които са полезни за храносмилането. Проучванията показват връзка между консумацията им и намален риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, подобрена мозъчна функция и предотвратяване на възпаление на пикочните пътища. 100 г. от продукта съдържат 12 г. захар, два пъти повече, отколкото в ягодите.

Ягодите са богати на витамин С и калий. Съдържат и фолиева киселина, която служи за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и вродени малформации на плода.

Изобилието от антиоксиданти предпазва от сърдечно-съдови заболявания, диабет и тумори. Ягодите също съдържат фенолни съединения (лигнани и танини), които помагат в борбата с щетите, причинени от свободните радикали.

Ако имате съмнения относно конкретен продукт, измерването на кръвната захар преди и след хранене ще покаже дали може да го ядете.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft