Искате ли да знаете повече за лешниците? Ето само някои от основните ползи за здравето, които може да донесат!
1. Имат висока хранителна стойност
Както повечето маслодайни семена, лешниците са богати на въглехидрати, мазнини и протеини.
Едно от основните предимства на лешниците е наличието на антиоксидантни и противовъзпалителни влакна и вещества. Тази храна съдържа витамини Е, С и В6, както и минерали като желязо, магнезий, мед и манган.
Лешниците се отличават и по наличието на ненаситени мазнини и високо съдържание на омега-6, омега-9 и олеинова киселина.
2. Богати на антиоксиданти.
Тези ядки са важен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, отговорни за стареенето, рака и сърдечно-съдовите заболявания.
Фенолните съединения са най-често срещаните видове антиоксиданти в тази ядка. В организма те действат срещу интензивни възпалителни процеси. Които допринасят за появата на хронични заболявания. В резултат на това тези вещества могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта и да защитят сърцето.
Тъй като повечето от тези съединения присъстват във филма около ядката на лешника е препоръчително използването на сурови лешници. Тъй като може да загуби някои от важните антиоксиданти след печене.
3. Има противовъзпалителни свойства
Поради наличието на здравословни мазнини, използването на лешници може да помогне за намаляване на възпалителните параметри на организма.
Едно проучване предложи да се ядат 60 грама лешници на ден в продължение на 12 седмици за група хора с наднормено тегло и затлъстели. В края на програмата резултатите показаха намаляване на възпалението.
Друго проучване, проведено с 50 души с диагноза метаболитен синдром, също показа, че след консумация на смес от сурови ядки, включително лешници, признаците на възпаление намаляват.
Трябва обаче да се отбележи, че просто яденето на тази храна не е достатъчно за намаляване на възпалението. Те трябва да се комбинират с употребата на здравословна храна, физически упражнения и премахване на лошите навици.
4. Спомага за правилното функциониране на сърцето
Като цяло яденето на ядки е полезно за здравето на сърцето. А консумацията на лешник е още по-добра. Тъй като съдържа висока концентрация на антиоксиданти и ненаситени мазнини, които са необходими за правилното функциониране на сърдечната система.
Проучване през 2013 г. оцени влиянието на ежедневната консумация на лешник върху група от 21 души. Четири седмици по-късно се наблюдава намаляване на общия холестерол, триглицеридите и LDL.
Като са богати на фибри, мастни киселини, калий и магнезий, лешниците оказват положително влияние върху баланса на кръвното налягане.
5. Помогнете на организма да се бори със заболявания
Витамини, минерали и антиоксиданти в лешниците са компоненти, които помагат на тялото да се защити от редица заболявания.
Подобно на други ядки, лешниците имат определени видове антиоксиданти, известни като проантоцианидини. Те могат да предотвратят някои видове рак, а също така могат да действат за защита на клетките от оксидативен стрес.
Те също са богати на витамин Е, който ще действа срещу увреждането на клетките, отговорни за появата на рак.
6. Помагат за балансиране на метаболизма.
Общо ядките имат свойства, които спомагат за балансирането на метаболизма, както и кръвната захар.
Няма научни доказателства за ефекта на лешниците върху нивата на глюкозата. Но проучванията показват, че излишъкът на олеинова киселина е полезен за чувствителността към инсулин.
Друго проучване с диабет показа, че диета, богата на олеинова киселина, понижава кръвната захар на гладно и нивата на инсулин в кръвта.
Лешниците могат да причинят алергични реакции, подобно на други видове ядки.