Костният бульон може да не е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за здравословно хранене. Въпреки това, той има много ползи за здравето, като ефекти против стареене. Дори великолепната Салма Хайек го обича и казва, че й помага да остане млада!
Ние вече сме малко заети с готвенето на костен бульон в нашата кухня, но можем да намерим минута, за да споделим какво знаем за неговите положителни ефекти.
1. Може да облекчи болката в ставите.
Костният бульон съдържа колаген , който е много важен протеин за вашето тяло. Той предпазва ставите и сухожилията и държи заедно костите и мускулите. Проучване от 2017 г. показа, че колагенът, приет с храни, богати на витамин С, като портокали или малини, може да насърчи синтеза на колаген и да помогне на спортистите да се възстановят. В костния бульон има и други вещества, за които е доказано, че оздравяват ставите ви и намаляват симптомите на остеоартрит.
2.
Колагенът е важен и за вашата кожа. След 20-годишна възраст обаче телата ни произвеждат 1% по-малко колаген в кожата ни с всяка изминала година. Ето защо пиенето на костен бульон може да насърчи еластичността на кожата, да предотврати появата на бръчки и да подобри хидратацията.
3. Може да направи червата ви по-здрави.
Пиенето на костен бульон може да помогне да се гарантира, че храносмилателната ви система работи правилно. Важно е да поддържате чревната си бариерна функция. В противен случай, ако бариерата стане пропусклива, това може да доведе до определени здравословни проблеми. Костният бульон има глутамин, който може да помогне за предотвратяване на това и да запази чревните стени непокътнати. Той също така съдържа аминокиселини, които могат да помогнат за предотвратяване на някои възпалителни заболявания, като диабет, затлъстяване и рак.
4. Може да ви помогне да спите по-добре.
Костният бульон има глицин. Доказано е , че може да подобри качеството на съня, включително да се събуждате по-малко през нощта и да се чувствате по-малко сънливи през деня. Също така може да ви помогне да заспите по-бързо.
5. Може да подобри паметта ви.
Друго предимство на глицина е, че може да подобри вашите когнитивни функции. Например, едно проучване предполага, че поглъщането на глицин може да подобри изпълнението на задачите за разпознаване на паметта.
6. Може да ви помогне да отслабнете.
Проучванията показват, че редовното ядене на супа е свързано с по-малък риск от затлъстяване. Може да ви помогне да се почувствате по-сити, отколкото след като ядете твърдо ястие. Костният бульон също съдържа протеини, които могат да ви помогнат да контролирате апетита си и да намалите апетита за храна.
7. Може да осигури на тялото ви много хранителни вещества.
Ако готвите бульон за по-дълъг период от време, отколкото обикновено, това ще помогне да се извлекат повече хранителни вещества от костите. За пример , можете да получите повече калций и магнезий по този начин. Костният мозък е добър източник на витамин А, който е важен за здравето на очите и може да засили имунната ви система, както и витамин В2 и витамин В12, които са от съществено значение за неврологичната функция.
Готовили ли сте някога костен бульон? Знаете ли за неговите ползи за здравето? Супата част ли е от вашата редовна диета?