Никога не ползвайте пластмасови съдове за съхранение на:
1. Пресни яйца
Пресни яйца и ястия, приготвени с пресни яйца, като например майонеза, не се съхраняват в пластмасов съд, тъй като има бактерии, такива като Salmonella или Е.коли.
2. Преработени меса
Ако държите преработено месо в пластмасов контейнер, това би могло значително да навреди на неговия вкус и да причини загуба на голяма част от хранителните вещества.
Говеждо задушено и котлети могат лесно да променят вкуса и текстурата си, когато се съхраняват в пластмасови контейнери.
3. Яхнии и супи
Яхнии и супи, получени при висока температура, ако ги изсипете в пластмасов контейнер, докато те са все още горещи, могат да загубят вкуса си и полезните си свойства.
Съхранявайте охладената храна в пластмасов съд – това е безопасно.
4.
Млякото и млечните продукти са нетрайни в пластмасов съд.
Бактериите веднага се множат там.
Пластмасови съдове ускоряват процеса на разграждане и увеличават риска от стомашни проблеми.
Най-добрата алтернатива е съхраняване на млечните продукти в емайлиран или стъклен съд.
5. Пресни зеленчукови салати
Много хора смятат, че пластмасата позволява да запазите свежи зеленчуците толкова дълго, колкото е възможно.
Това действително предпазва от замърсяване, но не поддържа в прясно състояние.
6. Чай или кафе
Въпреки че има много специални съдове за горещ чай и кафе, ние препоръчваме да изчакате да се охладят, преди да излеете течността в пластмасов контейнер.
Факт е, че при контакт с пластмасата горещите течности увеличават риска от развитието на бактерии.
7. Сирене
Сиренето спада към посочените по-горе млечни продукти, но ние искаме да говорим за това отделно, тъй като то може да се съхранява само в специален контейнер.
При неправилно съхранение на сиренето, в него много бързо се размножават бактерии и гъбички.