7 симптома за непоносимост към глутен, за които да внимавате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
7 симптома за непоносимост към глутен, за които да внимавате!
3330
Снимков материал: pixabay.com
7 симптома за непоносимост към глутен, за които да внимавате!

Глутенът е протеин, намиращ се в различни храни като хляб, паста и сладкиши. Някои хора изпитват трудности с усвояването на глутена, което може да доведе до различни стомашно-чревни проблеми, включително подуване на корема, болка и запек.

Това състояние е известно като непоносимост към глутен.

Има няколко вида непоносимост към глутен, включително целиакия и чувствителност към глутен без целиакия.

Чувствителността към глутен, която не е свързана с целиакия, е ново състояние, което се проучва. Смята се, че възниква поради реакция към глутен, която не е свързана с автоимунен отговор, какъвто е случаят с целиакия.

Признаци и симптоми на непоносимост към глутен

За съжаление в момента няма лек за непоносимост към глутен. Въпреки това, можете да управлявате симптомите си, като следвате диета без глутен, както е предписано от Вашия лекар.

Ето някои често срещани признаци на непоносимост към глутен, за които да внимавате, ако тялото ви има проблеми с храносмилането на веществото.

1. Подуване на корема

Имунната система на хората с непоносимост към глутен реагира на този протеин, като произвежда антитела, които атакуват лигавицата на тънките черва. Това води до възпаление, което може да причини дискомфорт и болка след консумация на храни, съдържащи глутен.

Симптомите на непоносимост към глутен могат да варират от човек на човек, но повечето случаи включват коремна болка, подуване и газове след консумация на храни, съдържащи този протеин.

Степента на подуване може да варира от лека до тежка в зависимост от количеството консумиран глутен и продължителността на приема.

2. Проблеми с храносмилането

Тези симптоми могат да включват подуване на корема, диария, запек, газове, спазми и коремна болка.

Храносмилателните проблеми често възникват в резултат на непоносимост към глутен, тъй като този протеин може да предизвика възпалителен отговор в червата, което от своя страна може да доведе до увреждане на червата и нарушаване на усвояването на хранителни вещества.

3. Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост възниква, когато тялото не произвежда достатъчно от ензима лактаза, за да усвои правилно лактозата, съдържаща се в млякото и млечните продукти. Това може да се прояви като неприятни симптоми като подуване на корема, газове и диария.

Ако имате непоносимост към лактоза, важно е да избягвате продукти, съдържащи този компонент, тъй като тялото не е в състояние да го абсорбира ефективно.

Също така се смята, че много хора с непоносимост към лактоза могат да изпитат симптоми на непоносимост към глутен, тъй като има генетична връзка между двете състояния.

В действителност, около 85% от хората с целиакия също имат затруднения с храносмилането на млечни продукти, което подчертава важността на внимателния подход към храненето, ако имате непоносимост към лактоза, за да избегнете проблеми с усвояването на глутен.

4. Повишен стрес и тревожност

Някои признаци на непоносимост към глутен може да са очевидни, докато други остават скрити. Например, някои хора може да не осъзнават, че техният стрес или безпокойство се увеличават поради консумацията на храни, съдържащи глутен.

Това е често срещан признак на непоносимост към глутен, за който много хора не се замислят. Стресът често е придружен от ускорен пулс, повишено кръвно налягане, изпотяване, мускулно напрежение, главоболие и болки в корема след хранене.

Спазването на диета без глутен или пълното елиминиране на глутена от вашата диета често води до намалени нива на тревожност. Това се случва, защото тялото вече не обработва храни, които могат да причинят възпаление в червата.

5. Анемия

Непоносимостта към глутен може да доведе до анемия чрез увреждане на червените кръвни клетки в тялото. Този процес е свързан с наличието на протеина глиадин в зърнени храни, съдържащи глутен.

Глиадинът съдържа специфичен протеин, наречен алфа-глиадин, който се разгражда от ензима трансглутаминаза 2. Когато този процес се активира, имунната система атакува червените кръвни клетки, причинявайки тяхното унищожаване.

При продължително излагане на този механизъм може да се развие анемия. Хората с целиакия са изложени на по-висок риск от развитие на анемия в сравнение с тези, които имат непоносимост към глутен, но нямат целиакия.

6. Преумора

Непоносимостта към глутен може да се прояви с различни симптоми, а един от най-честите е умората. Това състояние може да бъде причинено или от ниски нива на желязо, недостатъчен сън или стрес, или от реакцията на тялото към излагане на глутен.

Хората, които страдат от непоносимост към глутен, често се чувстват уморени, тъй като тялото им активно се бори с последиците от това състояние. Много пациенти с това заболяване описват чувство на умора и слабост след консумация на храни, съдържащи пшеница, ръж или ечемик.

Ако подозирате, че имате непоносимост към глутен, препоръчително е да се консултирате с лекар за подходящо изследване и оптимално лечение.

7. Проблеми със зъбите

Един от най-честите признаци на непоносимост към глутен е свързан със зъбни проблеми като кариес и заболяване на венците. Това е така, защото свръхрастежът на дрождите в червата насърчава увеличаването на вредните бактерии, които произвеждат токсини. Тези токсини причиняват киселинно увреждане на зъбите и венците, което води до заболяване на венците и кариес.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft