Терминът „суперхрана“ се използва за първи път за популяризиране на банани в началото на ХХ век. Днес думата суперхрана се използва, за да опише всяка храна, която има много ползи за здравето, особено тези, които са с високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории. Въпреки че има много предимства при консумацията на суперхрани, яденето на твърде много от тях може да бъде също толкова опасно, колкото яденето на нездравословна храна.
Ние вярваме в поговорката : „всичко в умерени количества.“ Въпреки че има определени храни, които са по-здравословни за ядене в сравнение с други, не бива да злоупотребяваме с тях и да им позволим да повлияят на телата ни.
1. Броколите могат да раздразнят червата ви.
Чаша сурови броколи съдържа само 31 калории, 6 грама въглехидрати и 0,3 грама мазнини. Те са богати на фибри, протеини, витамин С, калий и други витамини и минерали. Въпреки това, проучвания са установили, че отнема твърде много за храносмилане на броколите и други кръстоцветни зеленчуци (къдраво зеле, карфиол, зеле, брюкселско зеле и) може да предизвика дразнене на червата
Под по-тревожна светлина е установено, че преяждането с броколи и неговите кръстоцветни роднини оказва негативно въздействие върху хората, приемащи лекарства за разреждане на сърцето и кръвта, поради високото си съдържание на витамин К
2.
Сьомгата е добър източник на чисти протеини и омега-3 мастни киселини, които са добри за намаляване на възпалението. Една порция сьомга се грижи за почти 30% от дневните нужди на възрастен от протеин . Докато сьомгата е най-добрият избор за много хора, които се грижат за здравето, свръхконсумацията на омега-3 може да има отрицателен ефект върху броя на тромбоцитите в кръвта ви и дори може да разреди кръвта. Освен това проучванията са установили, че яденето на твърде много риба, включително сьомга, може да повиши нивата на живак в кръвта.
За разлика от дивата сьомга, е установено, че отглежданата сьомга има почти двойно количество мазнини и калории. Последните изследвания също така установиха, че отглежданата сьомга може да има връзка със затлъстяването с количествата замърсители и химикали, които могат да бъдат намерени във водите на стопанството.
3. Канелата може да отрови тялото.
Канелата се счита за суперхрана поради високото си съдържание на антиоксиданти и много лечебни свойства. Способна да намали нивата на кръвната захар, да намали възпалението и да предотврати сърдечни заболявания, популярната подправка с ябълков пай се счита за една от най- добрите суперхрани сред семейството на подправките.
Въпреки всички нейни ползи за здравето, количеството канела, което поглъщаме, трябва да се следи до една чаена лъжичка на ден за възрастен. Изследванията разкриват, че твърде много канела може да бъде токсична поради съдържащия се в нея кумарин. Кумаринът е особено опасен за хора с чернодробни проблеми и може да причини увреждане на черния дроб при прекомерен прием.
Важно е да се отбележи, че има различни видове канела с различни нива на кумарин :
Канела касия (+ 1%) - считана за „обикновена канела“, тази, която често използваме
Цейлонска канела (0,04% кумарин) - известна още като „истинска канела“ или „мексиканска канела“
Korintje канела (4% кумарин) - разнообразие от касия канела, най-популярното в Северна Америка
Сайгонска канела (8% кумарин) - по-силна и сладка в сравнение с друга канела
4. Авокадото може да причини натрупване на мазнини.
Авокадото придоби световна популярност като суперхрана през последните години поради високите си хранителни свойства. Една порция авокадо компенсира една четвърт от нуждите на витамин К за възрастни, една пета от нуждите ни от фолиева киселина и една десета от ежедневните ни нужди от витамин Е. Мазният плод също е богат на омега-3 и фибри, но твърде много авокадо също може да доведе до възпаление, подуване на корема и разстроен стомах.
Поради своите мастни свойства , авокадото не само е с хранителни вещества, но и има висок брой калории. Както всяка друга калория, твърде много от тях могат да доведат до напълняване . Ако планирате да включите авокадо в дневния си план за хранене, експертите препоръчват да ядете 50 грама или около една трета до половината авокадо.
5. Хумусът може да доведе до затлъстяване.
Хумусът е близкоизточен деликатес, направен от нахут, сусамова паста, лимони, чесън и зехтин. Поотделно всички съставки съдържат разнообразни ползи за здравето; но когато се комбинират, те произвеждат хранителна и наситена с протеини суперхрана. Хумусът не само е подходящ за вегани и тези с алергии към ядки, глутен и млечни продукти, но е свързан с подобрено здраве на храносмилането и контрол на кръвната захар.
Важно е да се отбележи, че ползите от хумуса се откриват особено в домашната версия. Повечето хумуси, закупени в магазина, не са толкова здравословни и дори могат да съдържат опасни съставки като големи количества натрий, ненужни масла и консерванти. Купешкият хумус, подобно на други преработени храни, може да допринесе за затлъстяване и различни заболявания, така че е най-добре да си направите сами.
7. Риба тон може да повлияе на вашите двигателни умения.
Рибата тон е протеин, богат на омега 3 и витамин В12. Проучванията показват, че яденето на риба тон е полезно за сърцето и укрепва здравето на очите, имунната система и понижава кръвното налягане. Подобно на сьомгата и другите риби, тонът съдържа живак, което го прави опасна храна, когато се консумира в големи и чести количества. Отравянето от живак се проявява в памет или загуба на зрение, физически тремор и изтръпване.
Сравнявайки ползите от консервиран и пресен тон, и двата са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Изследванията обаче показват, че албакорът или големият бял тон имат по-високо съдържание на живак в сравнение с по-малките и по-тъмните му роднини.
8. Зеленият чай може да причини болки.
Зеленият чай е етикиран като една от най-здравословните напитки в света поради високото си съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите в зеления чай намалят рисковете от рак и сърдечни заболявания, изгаря мазнините и подобряване на мозъчната функция. Въпреки че ползите от зеления чай са безброй, прекомерните количества от него могат да причинят негативни странични ефекти, особено поради високото му съдържание на кофеин.
Ефектите от консумацията на твърде много кофеин включват безсъние, главоболие, сърцебиене и киселини. За тези с ниска толерантност към кофеиновите продукти, зеленият чай също може да причини киселинност и лошо храносмилане. Според експерти 3 до 5 чаши зелен чай на ден са повече от достатъчни за средностатистическия възрастен.
Смятате ли, че твърде много здравословно хранене може да бъде опасно за вашето здраве? Коя от тези суперхрани ви изненада най-много?