Съвременното кулинарно изкуство изобилства от разнообразни ястия. Това, което можем да приготвим днес, без да излизаме от дома, се смяташе за истинска наслада. И въпреки безоблачните хоризонти на кулинарните изкуства на нашето време, нашите майки и баби от време на време си припомнят старите дни с трепет в душата си.
Специално място в родителските спомени заема процесът на готвене, в който често е участвало цялото голямо семейство. Колко е хубаво да чуете местни гласове, ентусиазирани да говорите за любимата си торта или празнично ястие. Решихме да възродим популярните рецепти от съветския период и да ви напомним безсмъртните класики. Кой знае, може да искате да сготвите нещо от нашата селекция и да зарадвате майка или баба си с лакомство.
7-те най- популярни десерта
кекс
Ще имаш нужда:
175 г масло;
4 с.л. захар
4 яйца;
1 чаша брашно;
0,5 ч.л. сода
ванилия на вкус;
коняк на вкус;
стафиди на вкус.
Подготовка
Разбийте 150 г масло със захар до побеляване, добавете яйца, брашно и останалите съставки. Замесете тестото.
Наполеон
За тортите ще ви трябват:
12 Чл. л. брашно;
200 г маргарин;
100 г масло;
1 чаша вода;
1 яйце;
1 супена лъжица оцет.
За крема ще ви трябват:
0,5 л мляко;
1,5 чаша захар
2 с.л.. брашно;
200 г масло.
Подготовка
За сладкишите комбинирайте брашно, маргарин и масло.. Покрийте с вода и оцет, добавете яйце. Замесете тестото. Разточете 8-9 еднакви торти и ги печете на свой ред, докато се сготвят на 180 градуса.
За крема сварете мляко с 0,5 чаша захар и брашно, след това добавете маслото и останалата захар към сметаната.
Разпределете крема върху сладкиша и оставете тортата да се накисне възможно най-много. Направете трохички от една кора и я поръсете върху тортата.
Гофрети
Ще имаш нужда:
120 г брашно;
50 г масло;
50 г захар;
3 яйца;
150 мл мляко;
сол на вкус;
ванилия на вкус.
Подготовка
Разбийте маслото и захарта. Добавете яйчен жълтък, сол, брашно и ванилия. Разбийте и добавете мляко. Разбъркайте. Поставете тестото за известно време на хладно място. Разбийте белтъка и добавете към тестото, преди да изпечете вафлите.
Печете гофретите в хубаво загрят гофретник
Шоколадов салам
Ще имаш нужда:
300 г бисквити
150 г кондензирано мляко;
100 г масло;
3 с.л.. какао на прах;
орехи на вкус;
стафиди на вкус.
Подготовка
Натрошете бисквитките на трохи. Смесете го с кондензирано мляко, какао, накълцани ядки и стафиди. Смесете омекотеното масло при стайна температура с получената маса. Поставете всичко върху фолио и навийте колбаса.
Поставете колбаса в хладилника за няколко часа. Сервирайте нарязания шоколадов колбас с чай.
прасковки
Ще имаш нужда:
300 г брашно;
2 яйца;
150 г захар;
50 г масло;
50 заквасена сметана;
0,5 ч.л.сода
1 ч.л. оцет
сладко от кайсии на вкус;
ябълков сок на вкус;
червено багрило.
Подготовка
Разбийте яйцата със захар, добавете заквасена сметана и много меко масло.
Добавете брашното и загасете содата с оцет . Разбъркайте. Тестото трябва да е доста дебело и лепкаво за ръцете ви. Разточете тестото на малки топчета.
Поставете топките върху застлана с пергамент тава и леко притиснете надолу. Печете сладките на 180 градуса за 15 минути.
Отстранете средата от готовите сладкиши и напълнете с кайсиево сладко или друго по ваш избор
Смесете ябълковия сок с цвета, след което потопете всяка праскова в течността и оваляйте в захарта.
Пирожки
Ще имаш нужда:
1 литър вода;
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол;
15 г мая;
50 мл слънчогледово олио;
1,3 кг брашно;
конфитюр на вкус.
Подготовка
Разтворете захарта и маята в топла вода, оставете да престои известно време. Добавете сол и постепенно добавяйте брашно във водата, като непрекъснато бъркате.
Добавете слънчогледово олио и разбъркайте. Оставете тестото да престои на топло място. След това запомнете тестото и го оставете да престои отново, за да втаса още повече.
От готовото тесто оформете топчета с необходимия ви размер. Дайте им 15 минути да се увеличат. След това притиснете всяка топка в средата, поставете сладкото и притиснете тестото. Оставете да престоят още 15 минути.
Пържете пирожките, докато омекнат. Попийте излишното масло с хартиени кърпи.
Торта Птиче мляко
За блатовете ще ви трябват:
100 г масло;
50 г захар;
1-2 яйца;
140 г брашно;
1 ч.л. бакпулвер.
За суфлето ще ви трябват:
5 яйца;
200 г пудра захар;
1 супена лъжица царевично нишесте;
50 г масло;
100 мл мляко;
20 g желатин;
90 мл студена вода.
За глазурата ще ви трябват:
75 г шоколад;
50 г масло;
1 супена лъжица пчелен мед.
Подготовка
Разбийте масло със стайна температура, добавете пудрата захар и разбийте отново. След това добавете яйца, брашно и бакпулвер. Замесете тестото. Поставете тестото във форма и печете на 220 градуса за 20 минути.
За суфлето отделете белтъците от жълтъците. Приберете белтъците обратно в хладилника и разбийте жълтъците със 100 г пудра захар. Добавете мляко, нишесте и разбийте до гладка смес.
Поставете купата на водна баня и задушете суфлето до плътност. Охладете го. Разбийте омекотеното масло до пухкавост и добавете към охладеното суфле.
Желатинът се залива с вода за 15 минути, след което се загрява, докато се разтвори. Разбийте белтъците и изсипете желатина в тях, като разбърквате от време на време. След това добавете яйчената сметана и разбъркайте добре.
Нарежете тортата по дължина на равни части. Поставете едната половина във форма и покрийте с крем, покрийте с втори слой торта и оставете в хладилник за една нощ. За основа може да се използва само 1 кора.
Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и меда. Изсипете върху замразената торта и оставете в хладилника за един час.
От такова изобилие от класически домашни десерти слюноотделянето започна да тече и исках бързо да ги оживя, като си спомня вкуса на детството. Кой от тези десерти ви хареса най-много? Не забравяйте да споделите тази статия със семейството и приятелите си.