С какво свързваме Великден ? За някои това е тайнството на Възкресението, за други - края на постите, за трети - събирането с роднини и приятели. Но има един момент, който задължително присъства на този светъл празник - ароматния и пухкав като памук сладък козунак .
Сигурно вече сте чували част от съветите във връзка с месенето на козунаци - задължително трябва да се снабдите с качествени продукти, но и подходящо настроение – експертите споделят, че е най-добре да месим козунаците в добро разположение на духа и в тишина.
Кухнята трябва да бъде топла и без течение – така тестото ще надигне и няма да засъхне. За заместването използвайте жива закваска, за да ускорите процеса на втасване. Ако не разполагате с такава закваска, вземете суха активна мая.
Непременно пресейте брашното няколко пъти – по този начин козунаците ще бухнат и ще станат по-пищни. При пресяване брашното се насища с кислород. За великденските козунаци избирайте сухо и качествено брашно. Използвайте само пшенично брашно, не експериментирайте с овесено, оризово или брашно от елда.
Маслото за тестото трябва да бъде прясно и натурално. Преди да го добавите към тестото, го разтопете, захлупете и оставете малко да престои – така готовият козунак ще се топи в устата.
Отделяйте жълтъците от белтъците много внимателно, тъй като частички от жълтъка, останали при белтъците, могат да повлияят негативно при разбиването и козунаците да не бухнат добре. Тестото трябва да се меси дълго – по този начин се насища с кислород и бухва подобре.
За вкус и аромат можете да добавите към тестото ванилия, настъргана лимонова кора, захаросани плодове, стафиди. Но помнете, че тези добавки са елемент, а не основна съставка, така че не прекалявайте с количеството.
Тестото не бива да е нито прекалено стегнато, нито прекалено меко, тъй като козунаците ще станат плоски. Консистенцията на тестото може да се регулира чрез количеството яйца и брашно.
Изберете форма за печене с високи стени, тъй като козунакът ще увеличи обема си поне два пъти. Предварително намаслете формата, а най-добре използвайте хартия за печене, намазана с масло. Преди печене загрейте фурната добре. По време на печенето не отваряйте вратичката повече от 1–2 пъти, тъй като козунакът ще спадне.
Когато извадите козунаците от формата, най-добре ги оставете да изстинат върху кърпа – чак след това по желание можете да ги полеете с глазура.
А сега ето и 7-те тайни на идеалния козунак - 7 важни стъпки при приготвянето на този обреден хляб.
Технология на приготвянето в 7 стъпки
Всеизвестно е, че козунакът е едно от най-сложните за приготвяне ястия. Затова е важно да сте концентрирани и търпеливи на всеки етап, както и да спазвате определена последователност, която може да се раздели на 7 стъпки:
1) Ден преди месенето накиснете захаросаните плодове или стафидите в смес от ликьор и вода. Ако нямате достатъчно време, можете да ги сварите в ликьор, докато бухнат и поемат течността. След това ги отцедете и подсушете с хартиена салфетка.
2) Няколко часа преди приготвянето на козунаците, извадете всички продукти от хладилника, така че да придобият стайна температура.
3) В леко подгрятото мляко добавете 1 ч.л. захар и разбъркайте. Разтворете в получената смес маята. Добавете 2–4 с.л. брашно – трябва да се получи тесто със средна гъстота.
4) Покрийте купата със загрята кърпа и оставете на топло (най-добре в предварително загрята и изключена фурна). Оставете тестото за 2 часа – трябва да увеличи обема си 2 пъти.
5) Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта. Разбийте белтъците. Сложете последователно в тестото белтъците и жълтъците. Посолете. Добавете маслото. Замесете тестото. На малки порции – по 3–5 с.л. – прибавете брашното. Сложете тестото в топла фурна за още 1 час.
6) Разпределете равномерно в тестото захаросаните плодове и стафидите. Сложете тестото в намаслена форма (или форми) за печене. Покрийте с кърпа и оставете за още 1 час. Можете да намажете козунака с яйце, предварително разбито с 1 с.л. вода, и масло, да го поръсите с ядки и едра захар.
7) Печете в загрята до 200–220 °C и леко овлажнена фурна – за целта поставете на дъното огнеупорен съд с вода. Козунак под 1 кг се пече около 30 мин, 1 кг – 45 мин, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – 1,5 часа. Ако забележите, че козунакът започва да прегаря, го покрийте със суха хартия.
Това са всички важни стъпки, а ако ги спазите, успехът ви ще е гарантиран! Ако все още нямате любима рецепта за козунак, може да използвате нашите: Козунак като памук с газирана вода или Козунак в хлебопекарната.
Желаем успех и весели празници!