Науката непрекъснато търси нови методи за справяне с раковите заболявания. Медицинският портал Doctiming.bg разкрива свойствата на 7 храни и напитки , които спират подхраненето на раковите клетки и възпрепятстват развитието на туморите , пише "Стандарт".
Ангиогенезата е обичаен процес на образуване на кръвоносни съдове в тялото. В някои периоди на живота тя е по-засилена – да вземем за пример новородените, но при възрастните тази дейност се „отключва" по-рядко – при рани, когато тъканите и капилярите трябва да се възстановят. Ангиогенезата се регулира от активаторни и инхибиторни молекули. Обичайно инхибиторите преобладават, но ако възникне нужда, активаторите на ангиогенезата се увеличават и стимулират растежа на съдови клетки за образуването на нови кръвоносни съдове.
Раковите клетки се снабдяват с хранителни вещества и се разпространяват из тялото (метастази) чрез кръвта. За целта те се нуждаят от допълнителни кръвоносни съдове. Тоест, за да расте, туморът има нуждае от ангиогенеза. Вече е установено, че раковите клетки отделят свои активатори на ангиогенезата - молекули, които „мамят" организма и стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, които да снабдяват тумора с хранителни вещества и кислород.
Съществуват модерни лекарства – инхибитори на ангиогенеза, които, за разлика от химиотерапията, не атакуват раковите клетки, а спират развитието на кръвоносни съдове към тумора.
Ето и същественият въпрос: как може сами да си помогнем като превенция срещу ракови заболявания? Можем да регулираме ангиогенезата чрез подбор от храни, като по този начин не даваме възможност на туморите в микроскопичната им фаза да растат и да се разпространяват.
Храни, които спират ангиогенезата:
Домати. Изследване в Харвард установява, че мъжете, които ядат варени домати/доматен сос повече от четири пъти на месец имат до 50% понижение на риска от рак на простатата. Това се дължи на факта, че домати са с високо съдържание на ликопен, който е анти-ангиогенен. Ликопенът е вещество, което се разтваря в мазнини и като такова изисква наличието им за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. За разлика от витамин С, съдържанието на ликопен в доматените продукти се увеличава, когато тези храни са обработени при висока температура или сготвени с олио.
Ястията с къри включват друго полезно вещество: Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави.
Червено вино. Ресвератролът е чудодеен антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето и е свързан с понижен риск от сърдечни заболявания и удължаване на живота. Данните сочат, че той потиска рака, убива бактерии, вируси и гъбички, увеличава продължителността на живота при животните, подобрява енергийното производство на клетките, ликвидира опасните свободни радикали, увеличава глюкозната толерантност на диабетиците, подобрява сърдечната функция, подобрява физическия и умствения статус и концентрацията, поправя повредено ДНК, предпазва от клетъчни повреди причинени от ядрена радиация. 225 милилитра червено вино доставя приблизително 640 mcg ресвератрол, добавките с ресвератрол (които често са в комбинация в екстракти от грозде или други антиоксиданти) обикновено се взимат в дози от 200-600 mcg на ден. Изследвания съобщават, че сортовете Бордо и Пино ноар съдържат най-много от този ценен полифенол, следват ги Каберне совиньон и Мерло.
В хранителната " химиотерапия " включваме и две любими напитки – зелен чай и кафе .
Богатите, тъмни цветове на боровинките и малините идват от фитохимикали, които предпазват от много видове рак (подобно на червеното грозде) като намаляват оксидантния стрес и спират ангиогенезата. Те са важно оръжие в борбата срещу смъртоносния рак на яйчниците.
Ако сте се напрегнали от обясненията за развитието на рака , си хапнете нещо сладко от списъка на „естествената химиотерапия" – черният шоколад е доказано здравословен както за сърцето и доброто настроение, така и срещу лошите клетки.