Състоянието на костите е важно за защитата на вътрешните органи, качеството на нашата сила и движение. Нека поговорим за седем продукта, които ще помогнат за укрепване на опорно-двигателния апарат.
1 Мазна риба
Тези сортове включват: скумрия, скумрия и сьомга. Фосфорът и витамин D, които съдържат, спомагат за усвояването на калция и поддържат плътността на тъканите. Включете също полезни за костите омега-3, мед, цинк и протеини. При недостиг на тези микроелементи се увеличава рискът от фрактури. Освен това те нормализират функциите на щитовидната жлеза, стабилизират работата на нервната система, премахват холестерола и премахват възпалението. Полезен за зрението, имунитета, кожата и налягането. Достатъчно за ядене: 150-200 г на ден.
2 Ядки
Орехите, бадемите и кашуто съдържат: Омега-3, магнезий, калций, фосфор, цинк, селен и манган. Намаляват скоростта на разрушаване на тъканите, стимулират възстановителните процеси след фрактури, подобряват минералния състав на костите. Помагат и при отслабване. Благодарение на високата антиоксидантна активност, чувството за ситост идва по-бързо. Ще бъде полезно да ядете: 20-30 g на ден.
3 Боб
Полезните микроелементи в боба включват: протеини, калций, калий, силиций, фосфор, цинк и селен. Те забавят измиването на минерали и служат за предотвратяване на остеопороза. В допълнение, бобовите растения поддържат доброто състояние на стомашно-чревния тракт, мускулите, укрепват съдовите стени и нормализират липидния профил. Порции от 100-150 г са достатъчни 2 пъти седмично.
4 Елда
Фосфорът и цинкът в елдата поддържат здравината на костите, намаляват риска от остеопороза, подобряват усвояването на калций и витамин D. Елдата е лидер по съдържание на протеин сред зърнените храни. Укрепва съдовите стени на тъканите, почиства ги от токсини, премахва холестерола и регулира нивата на кръвната захар. Освен това помага на тялото да съхранява енергия. Поддържа здравето на черния дроб, имунитета, нервите, червата и кожата. Дневна норма: 50-150 g (претеглете сухо).
5 Твърдо сирене
Например: пармезан, гауда и чедър. Те съдържат висока концентрация на калций и флуор, което нормализира метаболитните процеси, намалява скоростта на разрушаване на костите и поддържа целостта. Те подобряват състоянието на опорно-двигателния апарат, чревната микрофлора, повишават хемоглобина и нормализират съня. Влияят върху здравето на очите, косата, зъбите, ноктите, сърцето и кръвоносните съдове. Дневно можете: 30-50 g.
6.
Съставът включва: калий, цинк, магнезий и витамин К. Активните вещества на зеленината стимулират производството на протеин за създаване на нови тъканни места. Намалалява риска от фрактури на бедрената кост, което е важно за възрастните хора. Помага за възстановяване на баланса на чревната микрофлора и прочистване на токсините. Полезен за кожата, зрението, имунитета, хормоналните нива и централната нервна система. Дневната норма е приблизително: от 50 до 150 g.
7. Тиквени семки
Те увеличават броя на младите клетки на костната тъкан, което увеличава тяхната плътност. Съдържат: мед, магнезий, манган, цинк и калций. Укрепване на защитните функции на тялото и облекчаване на възпалението в тъканите. Те имат положителен ефект върху хормоналния фон, репродуктивната система, бъбреците и сърцето. Приблизителна норма: не повече от 50 тиквени семки на ден.