Смята се , че всеки българин изяжда 53 кг хляб годишно. Причините са много прости , тъй като хлябът е вкусен, удобен и може лесно да се транспортира навсякъде. Въпреки това, както повечето неща, които имат толкова добър вкус, хлябът също има своите отрицателни ефекти върху човешкото тяло. И когато телата ни са обезпокоени, те изпращат знаци, за да можем да се погрижим за проблема.
Ние бихме искали да ви предупредим за 7 от най-тревожните признаци, които показват, че консумацията на хляб трябва да бъде намалена.
1. Получавате запек.
Хората, които имат непоносимост към глутен или страдат от цьолиакия, но не знаят за това, могат постоянно да се чувстват подути. Не само това, но имат проблеми да ходят до тоалетната, тъй като червата им се чувстват блокирани. Може да нямате непоносимост към глутен, но да имате висока чувствителност, когато консумирате пшеница и други зърнени храни. Най-доброто нещо, което трябва да направите в този случай, е да направите серия от тестове с Вашия лекар, за да видите дали глутенът Ви вреди.
Не забравяйте, че в почти всички страни около 0,5%-1% от населението има цьолиакия. Това означава, че дори и да страдате от нея, има много заместители, на които можете да се насладите.
2.
Вярно е, че силно рафинираните зърнени храни , като бял хляб, бял ориз, гевреци и бисквити , са с високо съдържание на калории. И начинът, по който работят, е като ви карат да искате да ядете повече поради съдържанието на захар. Ето защо, когато се чувствате допълнително тъжни или стресирани, посягате към онези рафинирани зърна, които моментално ще ви накарат да се почувствате по-добре.
Ето защо може да забележите и наддаване на тегло, нещо, което може лесно да бъде предотвратено, ако преминете към пълнозърнести продукти . Проучване доказва, че тези продукти могат да ви помогнат да губите мазнините по корема по-бързо от рафинираните зърнени храни. И това е така, защото съдържат повече витамини и минерали. Но това не означава, че може да прекалявате с консумацията им.
3. Вашите нива на холестерол се повишават.
Обичайният ви хляб, изпечен във фурна, може да не е отговорен за повишаването на холестерола, но купените от магазина печени изделия са. Продукти като кроасани, маслени кифлички и всички видове пакетирани хлябове са с високо съдържание на трансмазнини. Тези продукти съдържат много масло и яйца, които могат да повишат холестерола ви, ако се консумират редовно.
Освен това повечето продукти, които съдържат глутен, попадат в същата вредна категория. Тези продукти варират и могат да включват пакетирани бисквитки и сладкиши , понички и повечето пържени храни. Най-доброто, което можете да направите, е винаги да проверявате опаковката, за да видите дали има някакво съкращаване в съставките.
4. Може да имате твърде много пъпки
Отново, рафинираните зърна са виновникът за друг проблем, с който може да се сблъскате. Храни като тестени изделия, бял ориз, юфка, зърнени храни и всички неща, приготвени с бяло брашно, могат да причинят обриви по кожата ви. Както показва проучване, хората, които консумират твърде много рафинирани въглехидрати, имат 30% по-голям риск от развитие на акне . Това се дължи главно на факта, че тези продукти са с високо съдържание на захар, нещо, което повишава нивата на инсулин.
В отговор на това увеличение андрогенните хормони стават по-активни и се развива акне. От друга страна, хората, които не консумират твърде много захар, изглежда имат по-малки проблеми с пъпките и акнето.
5. Ставате изключително сънливи след хранене.
Когато консумирате твърде много хляб в ежедневната си диета, в кръвта ви се отделят големи количества инсулин . Инсулинът помага на триптофана да остане в кръвта ви по-дълго, отколкото бихте искали. Триптофанът е аминокиселина, която помага за производството на серотонин и мелатонин , 2 невротрансмитера, които помагат за стабилизиране на настроението ви. Те също така насърчават съня и помагат за регулиране на цикъла сън-будност.
Ето защо може да се чувствате сънливи и допълнително спокойни след обилно хранене, пълно с рафинирани храни. Така че може да искате да преосмислите диетичния си избор, ако трябва да се върнете на работа след хранене.
6. Кръвното Ви налягане се повишава.
9 от 10 американци консумират повече сол от препоръчаното, а хлябът, в различните му форми, е основно виновен. Една обикновена филийка хляб може да съдържа до 230 mg сол , което е 15% от горната дневна граница. Един обикновен сандвич ще има двойно това количество. Силно преработените храни като пица, хлебчета, крутони и сандвичи увеличават още повече количеството натрий.
Резултатът от високия прием на натрий е скока на кръвното налягане, което е виновно за много хора, страдащи от сърдечни заболявания и инсулти . И когато говорим за САЩ, средният американец консумира много повече сол, отколкото препоръчва CDC.
7. Вашето настроение може да има своите възходи и падения.
Хлябът има способността да предизвиква много върхове поради високото си съдържание на захар, но тези върхове са последвани от сривове. Едно проучване показва, че ако рафинираните зърна не се усвояват правилно, техните съединения могат да достигнат до мозъка на някого и да причинят някои видове психични проблеми. Има доказателство, че хората, които са чувствителни към пшеницата, са по-склонни да страдат от шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност . И много хора, които започнаха диета без пшеница и млечни продукти, забелязаха значително подобрение в психичното си здраве.
Разпознавате ли някой от горните признаци в себе си? Ако е така, мислите ли, че консумацията на хляб е причина за тях?