70-годишна читателка даде рецептата за козунак на своята баба - на над 1 век е!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
70-годишна читателка даде рецептата за козунак на своята баба - на над 1 век е!
70-годишна читателка даде рецептата за козунак на своята баба - на над 1 век е!
3342
70-годишна читателка даде рецептата за козунак на своята баба - на над 1 век е!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецепта на повече от 1 век сподели читателка от Варна пред Varna24.bg. Става дума за козунак, който се приготвя от поколения по една и съща технология в семейството на 70-годишната дама. Разбира се, през годините рецептата леко се е променила. 

Ние ви предлагаме тази година да приготвите домашен козунак по тази над 100-годишна рецепта:

Козунак по 100-годишна рецепта

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 6 яйца
  • 250 мл прясно мляко или вода
  • 300 гр.
захар
  • 250 гр. равни части краве масло или олио, размесени със свинска мас
  • 1 лъжица ракия (коняк)
  • Щипка сол
  • Настъргана кора от един лимон 
  • 45 гр. мая
  • Добавят се по желание локум, орехи, стафиди и т.н.
  • Приготвяне:

    Жената уточнява, че в оригиналната рецепта от баба й се е слагало ракия, но с времето тя се е заменила с по-благоухания коняк. Осъвременяване е и добавянето на лимонена кора, допълва тя.

    Приготвянето е по класическия начин:

    Маята се захваща в прясното мляко заедно с 3-4 с.л. от захарта и малко брашно (докато стане кашичка). Щом шупне, се изсипва в средата на предварително пресятото няколко пъти брашно. Добавят се яйцата, захарта, щипката сол, настърганата лимонена кора, а щом тестото започне да се оформя, постепенно се добавя мазнината (най-добре топете ръцете си в нея) и започва голямото месене на тестото. 

    Ако ще прибавяте стафиди, предварително ги накиснете в ром и добре ги отцедете прези добавянето им в тестото (към края на месенето).

    Готовото тесто оставете да втаса поне за час (докато удвои обема си), а след това оформете по стандартния начин - сплитане на плитки.

    Оставете козунаците да втасат повторно, намажете с жълтък, смесен с малко прясно мляко, поръсете с бадеми и едра захар и печете на загрята на 170-180 градуса фурна до готовност.

    козунак на 100 години

    Най-важно е продуктите да са топли и пресни, а козунакът да се размеси поне няколко пъти, за да стане на конци.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft