Зеленчуци и подправки, отглеждани в домашни условия може да донесат много ползи, повече от тези от бакалията. Може би е необходимо известно време, но ще знаете, че произведеното от вас е чисто, няма отрови, по-био от това, няма накъде а и ще имате удовлетворение от получаването на вашите собствени зеленчуци. Единственото важно нещо е, растенията да имат достатъчно вода и светлина.
С помощта на долната част на марулята можете да имате нова маруля. Просто сложете стъблата в 1-2 см. вода и след няколко дни ще се появят нови листа и корени. След това пресаждате марулята в почва.
Същият метод може да се използва за повторно отглеждане на зеле.
Поставете краищата корени в вода и го поставете в добре осветена зона. Оставете го в продължение на 1-2 седмици, а след това можете да ги прехвърлите в саксия с почва.
Сложете стъблата на моркови в чиния с малко вода. Съдът се поставя на светло, перваза на прозореца е ОК.
Зелените части са малко горчиви, но стават страхотна салата в комбинация с чесън и оцет.
Поставете босилек резници, този с стъбла около 15-20см, във вода. Поставете ги директно, където има слънчева светлина. Когато се развият корени, растат до 3см и може да ги прехвърлите в саксии. Трябва да сменяте водата постоянно.
Поставете стъблата в чаша с вода. Когато станат достатъчно дълги, можете да ги прехвърлите в саксия с пръст. Те трябва да бъдат поставени в стая с достатъчно осветление. След няколко месеца ще има нови растения.
Изрежете основата на дъното на целина и го поставете в нисък съд. Сложете на слънце. С течение на времето новите листа ще порастат. След три дни, може да бъде засадена в почвата.
Когато новите кълнове започват да растат от скилидка чесън, поставете ги в съд с малко вода. По-късно ги прехвърлете в почва. Новият чесън ще има по-мек вкус и е чудесен за салати, паста и други ястия.
Използвайте корени лук да си направите нов. Лук корен, 2-3 см дълъг, се поставя във вода и го оставяте на място, което е добре осветено.