Бъбреците са едни от жизненоважните органи в тялото. Всъщност, те са отговорни за филтрирането на 120-150 литра дневно.
Ето защо не е изненадващо, че всеки проблем с бъбреците се отразява на цялостното Ви здраве, а самата бъбречна недостатъчност е животозастрашаваща. Знаете ли, че понякога симптомите, които подсказват, че имаме бъбречни проблеми могат да останат незабелязани, защото обикновено не са свързани с болка. Ето защо Ви предлагам да се запознаете с най-честите от тях, които са сигурен знак за увреждане на бъбреците. Помнете, че при наличието им, е редно да потърсите своевременно лекарска помощ:
Подуване
Увредените бъбреци не са в състояние да премахнат от тялото излишните течности. Това от своя страна причинява подуване на лицето, дланите, стъпалата, краката и глезените. Внезапното подуване също е симптом на болни бъбреци.
Промени в уринирането
Най-ранните признаци на бъбречна недостатъчност, които се нуждаят от незабавно внимание, включват:
*затруднено уриниране или чувство за постоянен повик по малка нужда
*кръв в урината
*потъмняване на урината
*малко количество урина или по-рядко уриниране от обикновено
*бледа урина в по-големи количества или по-често уриниране
*пенеста урина
*често уриниране през нощта
Ако бъбречната функция е затруднена, в кръвта се натрупват отрови, което често води до кожни обриви или сърбеж. Натрупването на токсини прави кожата раздразнена и суха. Дори и да лекувате сърбежа локално, проблемът с бъбреците Ви ще остане – сигурен сигнал да се обърнете към нефролог.
Умора
Еритропоетин, известен също като ЕРО, е хормон, който се произвежда от здрави бъбреци. Той е отговорен за образуването на еритроцитите, които пренасят кислорода в кръвта. В случай на увреждане на бъбреците, броят на червените кръвни клетки намалява, което води и до по-малко кислород в тялото. Така енергията в мускулите става все по-малка, а не е изключено да развиете и анемия.
Недостиг на въздух
Недостигът на въздух е друг симтом за увредени бъбреци. Организмът Ви не получава достатъчно кислород, което води до натрупването на течности в белите дробове.
Метален вкус в устата
Промяната на вкуса, обикновено се появява в резултат на натрупване на токсини в кръвта.
Болка
Увреждането на бъбреците често се характеризира и с болка в горната част на кръста или отстрани, където се намира увреденият бъбрек. Камъни в бъбреците, както и бъбречни инфекции могат да предизвикат спазми и силна, на моменти непоносима режеща болка.
Затруднена концентрация и замайване
Увреждането на бъбреците е свързано и с недостиг на кислород в мозъка, което води до намаляване на концентрацията. Възможни са още виене на свят и затруднено запаметяване.
Един от най-добрите начини бъбреците да се поддържат здрави, е да се консумират храни, богати на антиоксиданти.
На първо място изненадващо се оказват зелените подправки – целина, магданоз, резене. Те съдържат важния за бъбреците витамин А. Копърът например има не само профилактични, но и доказано лечебни качества при камъни в бъбреците и застойни състояния.
На второ място са ябълките, при това – препоръчително е да се ядат с кората. Народната медицина отдавна ги познава като цяр при болни бъбреци. Тези плодове предпазват от образуване и отлагане на пикочна киселина, имат мощно пикочогонно действие. При бъбреачни проблеми диетолозите препоръчват да се изяждат по три ябълки на ден.
Следва рибата – тази храна снабдява организма с микроелементи, полиненаситени мастни киселини, витамини и лесноусвояеми белтъци. Препоръчителни са хищните видове, при които белтъчините са повече, отколкото в пилешкото месо.
Динята е популярна с пикочогонното си действие: смята се, че чисти бъбреците от пясък.
Тиквата е истински доктор за много болести. И тя има пикочогонни способности; съдържа много вода и соли на калия, което помага за освобождаване от камъни в бъбреците.
Шипката съдържа витамин С и минерални компоненти, чрез които се преодоляват различни инфекциозни състояния. Шипковите отвари са в състояние да разбият бъбречните камъни до пясък.
Ръжен хляб от грубо смляно зърно. Богат на витамини и фибри, благодарение на които се ускорява перисталтиката на червата и се подобрява преработката на храната. По-лесно се извеждат от организма токсичните отпадъци.