8 топ рецепти с тиквички за това лято - Напътствия с видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
8 топ рецепти с тиквички за това лято - Напътствия с видео
8 топ рецепти с тиквички за това лято - Напътствия с видео
88944
8 топ рецепти с тиквички за това лято - Напътствия с видео
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Хайвер от тиквички

Необходими продукти:

-- 500 г червени домати
-- 300 г тиквички
-- 2 скилидки чесън
-- 2 глави лук
-- 2 моркова
-- 1–2 дафинови листа
-- 2 с. л.

червен винен оцет
-- 1 с. л. олио
-- сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:

Доматите се бланшират в кипяща вода за няколко секунди, след това се охлаждат в леденостудена. Обелват се и се нарязват на едри кубчета.

Лукът и морковите се обелват и се нарязват.

Тиквичката също се реже на едро.

Олиото се загрява в дълбок съд. В него се пускат обелените скилидки чесън и нарязаните лук, моркови и тиквички. Наливат се 50 мл вода и съдът се похлупва. Зеленчуците се задушават, докато омекнат.

Добавят се доматите и дафиновият лист и зеленчуците се варят, докато се превърнат в гъст сос.

Дафиновият лист се отстранява, зеленчуците се пюрират и се овкусяват със сол, черен пипер и оцет. Охлажда се и се сервира.

 

Овесени кюфтенца с тиквички

Необходими продукти:

-- 150 г. смляни овесени ядки
-- 200 мл. прясно мляко
-- 2 тиквички
-- 1 морков
-- 2 яйца
-- 2 с. л. брашно
-- 1 скилидка чесън
-- пресен лук
-- магданоз
-- копър
-- сол
-- черен пипер

Начин на приготвяне:

Накиснете овесените ядки в млякото. Обелете и настържете тиквичките и моркова.

В купа разбийте яйцата, добавете пресен лук, магданоз, копър и скилидка чесън.

Добавете 2 лъжици брашно и овкусете със сол и черен пипер.

Изстискайте течността от зеленчуците и ги добавете при яйцата.

След 10 минути в тиган са готови.

Да ви е сладко!

 

Солени палачинки от тиквички
 

Необходими продукти:

-- 3 яйца
-- 2 чаени лъжици горчица
-- 5 супени лъжици олио
-- 300 милилитра мляко
-- 250 грама тиквички
-- сол
-- черен пипер
-- копър
-- 1 чаена чаша брашно

Начин на приготвяне:

Настържете обелените тиквичките на едро ренде.

Разбийте яйцата с млякото и брашното. След това добавете и останалите продукти.

Изсипете черпак от сместа в нагорещен тиган и когато стане на балончета - обръщате и печете от другата страна.

Тиквените палачинки си отиват отлично с чеснов сос.

 

Чипс от тиквички на фурна

Чудесно е, че хрупкавостта на тиквичките може да се постигне не само с пържене, но и с печене във фурна и с минимално количество мазнина.

Необходими продукти за 2-3 порции:
3 тиквички
4 с. л.натурално царевично нишесте
½ ч. ч.прясно смляна галета
2 с. л.зехтин

За сос айоли:
1 голям жълтък
1 ч. л. дижонска горчица
400 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
черен пипер
2 с. л. копър, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

1. Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол.

2. Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.

3. Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.

4. За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.

5. Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос.

 

Солен кекс с тиквички

Нужните ни продукти са:

3 тиквички
копър
4 с. л. зехтин
400 гр. моркови
черен пипер
50 гр. сирене
50 гр. извара
100 гр. кашкавал
2 яйца
½ с. л. горчица
2 с. л. заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Нарязваме тиквичките на средно дебели лентички и ги печем с малко зехтин за 15 минути на 200 градуса.

През това време подготвяме плънката. За 3-4 минути задушаваме на котлона настърганите моркови.

Последователно прибавяме горчицата, яйцата, сметаната, сиренето и изварата, овкусяваме със сол, черен пипер и малко нарязан копър.

През цялото време разбъркваме и своевременно смесваме продуктите.

Преди да преминем към окончателното изпичане на здравословната рецепта, подреждаме тиквичките в тава за кекс, прибавяме плънката и покриваме с още тиквички.

След 20-25 минути на 190 градуса кексът е готов за похапване.

 

 

Пълнени тиквички с кайма

Необходими продукти:
1,5 кг тиквички (4-5 броя)
500 г кайма
100 г гъби
2 моркова
2 глави кромид лук
2-3 супени лъжици доматено пюре
3 скилидки чесън
масло
черен пипер
бял пипер
чубрица
сол

Начин на приготвяне:
Измиваме добре тиквичките под течаща вода, махаме дръжките и разрязваме тиквичките по дължина. Издълбаваме всички половинки с помощта на чаена лъжичка.

После нарязваме лука и морковите на кубчета, а гъбите на филийки. Задушаваме лука в тиган с разтопено масло, а стане ли готов - добавяме морковите и гъбите.

Докато те се задушават, нарязваме на кубчета издълбаната сърцевина на тиквичките и я прибавяме към другите зеленчуци и каймата, след което хубаво хомогенизираме сместа.

Когато месото се запържи, идва ред да сложим доматеното пюре, чесъна и подправките. Разбъркваме съставките няколко пъти и отместваме тигана от котлона.

Пълним тиквичките с плънката и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем ястието в предварително загрята фурна до готовност.

 

Рулца от тиквички със сирене

Необходими продукти:
2 тиквички
150 г котидж сирене или извара
100 г краве сирене
2-3 супени лъжици пресен копър
1 супена лъжица зехтин
2-3 скилидки чесън
черен пипер

Начин на приготвяне:
Измиваме добре тиквичките под течаща вода и ги нарязваме по дължина на филийки с дебелина около 3-4 мм. Изпичаме ги в тиган с незалепващо покритие, в който предварително сме затоплили няколко капки зехтин. Тъй като не всички тиквички могат да се съберат в тигана едновременно, при всяко поставяне на тиквички в него капваме по няколко капки зехтин.

Избираме температура, която да е около 70% от максималната за котлона. Когато зеленчуците се зачервят и от двете страни, ги изваждаме в чиния и ги подсушаваме с помощта на кухненска хартия.

Тиквичките можем да изпечем и на електрическа скара, като преди поставянето на всяко резенче върху нея е добре леко да го намажем със зехтин. Същото правим и когато обръщаме парченцата тиквичка.

За да приготвим пълнежа, в купичка натрошаваме сиренето и към него прибавяме котиджа, нарязаните на ситно копър, чесън и черен пипер. Поставяме малко от готовата смес в по-тесния край на тиквичката и я навиваме на руло. За да прилепне по-добре крайчето на рулото, може да сложим съвсем малко от сместа и в другия му край. Украсяваме готовите рулца с копър.

 

Брускети с гриловани тиквички

Необходими продукти:

* Прясно изпечен хляб, нарязан на филийки, препечени, ако желаете
* Сирене халуми, гриловано
* Тиквички, нарязани на тънки кръгове
* Чери домати, нарязани на половинки
* Пикантно малиджано 
* Пресен лук, нарязан на ситно
* Зехтин
* Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте грил тиган и запечете тиквичките от двете страни.

Поръсете със зехтин, сол и пипер.

Оставете настрана.

За да сглобите брускетите, намажете филийките хляб с малиджано.

Поръсете с парченца халуми, чери домати, тиквички и пресен лук.

Овкусете със сол и пипер.

 

Спагети с тиквички

Необходими продукти за 4 порции:

1 пакет доматени или обикновени спагети
4–5 тиквички (750 г)
4 скилидки чесън
10–15 листа пресен босилек (1 с. л. сух босилек)
1 к. ч. зехтин
50 г сирене пармезан
2 стръка копър
сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Спагетите се сваряват в подсолена кипяща вода и след това се отцеждат.

2. Целите листа босилек се пържат в нагорещен зехтин за около 20–30 секунди, докато станат хрупкави, изваждат се и се поставят върху салфетка, за да се отцедят. 3. Тиквичките се режат на тънки ивички, запържват се за около 5–6 минути в голям и дълбок тиган в нагорещения зехтин и се прибавя чесънът, нарязан наедро. След 2 минути се посолява и се изсипват отцедените спагети. Внимателно се разбъркват, за да се смесят добре.

4. Начупват се изпържените листа босилек, добавят се заедно с настърганото сирене “Пармезан” към спагетите и хубаво се разбърква. При сервиране се поръсва с накълцания копър.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft