17 Ноември 2015
30159
Снимков материал: pixabay.com
Канелата е популярна подправка, която доста хора прибавят към баницата с тиква, капучиното или горещия си шоколад
Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти. Твърди се обаче, че има още 8 здравни причини, поради които бихме могли да използваме канелата малко по-често от обикновено:
1. Подобрява мозъчната функция
Предишни изследвания са доказали, че мирисът на канела подобрява когнитивния процес.
Оказва се, че консумацията на подправката подобрява мозъчната функция. Канелата стимулира паметта, концентрацията и понижава риска от Алцхаймер. Включването на подправката в дневното меню понижава чувството на раздразнение и депресия. Лесно можете да прибавите щипка канела в сутрешното си кафе, за да се възползвате от нейните здравни ползи.
2. Действа добре на сърцето
Според някои изследвания добавянето на подправки като куркума и канела към дневното меню помага за намаляване на негативните ефекти от консумацията на мазни храни. Ако ви е трудно да се ограничите от похапването на такъв тип ястия, които увеличават риска от сърдечни заболявания, добавянето на канела може да е едно доста добро решение за вас.
3. Помага за свалянето на излишни килограми
Ако комбинирате със здравословна диета и редовни упражнения, канелата би могла да се превърне във ваш съюзник в битката с килограмите. Подправката стимулира метаболизма и регулира нивата на кръвната захар. За да подобрите ефекта от хранителния си режим, можете да добавяте по малко канела в ястията си. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага, а след време, и то при постоянство от ваша страна.
4. Помага на храносмилателната система
Канелата помага за доброто здраве на храносмилателната система – предотвратява лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, диария, а дори помага и при болка. Можете да се опитате да добавите канела към супата си. Е, едва ли ще отива на всяка една, но пък придава добър вкус на зеленчуковата супа и лещата (просто пример).
5. Намалява риска от ракови заболявания
Консумацията на канела предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки, пише сайтът „Уоманайтли“. Раковите клетки консумират повече глюкоза от другите клетки – т.е. важно е да контролираме нивата на кръвната захар и да поддържаме здравословен метаболизъм. Прибавянето на канела към дневното меню помага за тази цел.
6. Контролира променливото настроение преди месечния цикъл
Канелата е добър източник на манган, който помага за контролирането на настроенията и намалява спазмите по време на месечния цикъл на жените. Консумирайте по малко канела с храни, които помагат за облекчаване на симптомите при менструация – като банани, натурален шоколад, ядки, бадемово мляко. Така ще направите „онези дни“ по-лесни и поне малко по-щастливи.
7. Помага за здрави венци
Канелата е популярна съставка на води за устна хигиена и дъвки. Оказва се, че подправката притежава антибактериални свойства и помага за поддържането на здрави зъби и венци.
8. Действа добре на кожата
Антибактериалните свойства на канелата помагат при сърбеж или зачервяване на раздразнена кожа. Подправката може да се окаже и добър съюзник в битката с акнето. Канелата е отлична за масажи и помага за облекчаване на мускулни и ставни болки.
2. Действа добре на сърцето
Според някои изследвания добавянето на подправки като куркума и канела към дневното меню помага за намаляване на негативните ефекти от консумацията на мазни храни. Ако ви е трудно да се ограничите от похапването на такъв тип ястия, които увеличават риска от сърдечни заболявания, добавянето на канела може да е едно доста добро решение за вас.
3. Помага за свалянето на излишни килограми
Ако комбинирате със здравословна диета и редовни упражнения, канелата би могла да се превърне във ваш съюзник в битката с килограмите. Подправката стимулира метаболизма и регулира нивата на кръвната захар. За да подобрите ефекта от хранителния си режим, можете да добавяте по малко канела в ястията си. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага, а след време, и то при постоянство от ваша страна.
4. Помага на храносмилателната система
Канелата помага за доброто здраве на храносмилателната система – предотвратява лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, диария, а дори помага и при болка. Можете да се опитате да добавите канела към супата си. Е, едва ли ще отива на всяка една, но пък придава добър вкус на зеленчуковата супа и лещата (просто пример).
5. Намалява риска от ракови заболявания
Консумацията на канела предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки, пише сайтът „Уоманайтли“. Раковите клетки консумират повече глюкоза от другите клетки – т.е. важно е да контролираме нивата на кръвната захар и да поддържаме здравословен метаболизъм. Прибавянето на канела към дневното меню помага за тази цел.
6. Контролира променливото настроение преди месечния цикъл
Канелата е добър източник на манган, който помага за контролирането на настроенията и намалява спазмите по време на месечния цикъл на жените. Консумирайте по малко канела с храни, които помагат за облекчаване на симптомите при менструация – като банани, натурален шоколад, ядки, бадемово мляко. Така ще направите „онези дни“ по-лесни и поне малко по-щастливи.
7. Помага за здрави венци
Канелата е популярна съставка на води за устна хигиена и дъвки. Оказва се, че подправката притежава антибактериални свойства и помага за поддържането на здрави зъби и венци.
8. Действа добре на кожата
Антибактериалните свойства на канелата помагат при сърбеж или зачервяване на раздразнена кожа. Подправката може да се окаже и добър съюзник в битката с акнето. Канелата е отлична за масажи и помага за облекчаване на мускулни и ставни болки.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари