Откакто се доказа, че средиземноморската диета е по-здравословна , хората осъзнаха колко много храната има отношение към здравето ни. За съжаление, голяма част от шума около този нов хранителен навик се фокусира върху увеличаване на консумацията на един-единствен продукт, но дори и така наречените суперхрани не могат да предложат всички хранителни и здравословни ползи от балансираната диета.
Днес ще разгледаме какво може да се случи, когато предозирате със здравословните храни.
1. Моркови
Морковите са пълни с бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А.
2. Комбуча
Китайската напитка, завладяла хилядолетния свят на хранителните продукти, носи храносмилателни ползи и се казва, че увеличава чревните бактерии. Съдържа обаче и съединение, наречено FODMAP, страничен продукт от ферментация на дрожди, който, ако се консумира в големи количества, може да причини подуване на корема и дистрес .
3. Вода
Твърде много вода може да създаде електролитен дисбаланс, като изпрати нивата на натрий до пода, когато бъбреците ви вече не могат да ги обработят. Друго следствие , в екстремни случаи, е натрупването на вода в мозъка, което набъбва и увеличава налягането, тъй като човешките черепи не могат да се разтягат. Макар и много редки, и двата случая са наблюдавани при спортисти, изпитващи компулсивна нужда от рехидратиране след продължителна тренировка или при хора с бъбречни проблеми.
4. Авокадо
Авокадото съдържа фибри и много витамини. Също така може да ви помогне да намалите лошия холестерол (LDL) и да поддържате клетките си поради високото съдържание на мононенаситени мазнини. Но мазнините все още остават мазнини. Едно авокадо съдържа 240 калории, което е около 10% -20% от идеалния прием на калории на човек и поглъщането на твърде много калории може да доведе до проблеми със запушването на артериите. Човек трябва да се придържа към около половината или 1 авокадо на ден, ако се консумира сурово
5. Цвекло
Цвеклото е чудесен източник на витамини и минерали. Също така съдържа много азотни оксиди, които тялото ви превръща в нитрати, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. След това те се превръщат в нитрозамини, които също се съдържат в месото, което означава, че това може да увеличи шансовете за развитие на болести. Поради това може би е най-добре да се избягва комбинирането на висок прием на цвекло и червено месо.
6. Водорасли
Морските водорасли са рядък пример за неживотински продукт, богат на витамин В12, което го прави чудесен заместител на месото при веганска и вегетарианска диета. Също така е популяризиран като суперхрана, която може да ви помогне да отслабнете поради съдържанието на йод и фибри. Но високият прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и дори до наддаване на тегло. Водораслите също могат да съдържат големи количества тежки метали в зависимост от това къде са израснали.
7. Соя и нейните производни
Соевите храни са богати на хранителни вещества, включително витамин В, фибри, калий, магнезий и висококачествени протеини. Той се счита за пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, които тялото не може да произведе. Но ако наскоро сте променили диетата си поради проблеми с щитовидната жлеза, внимавайте: соята може да повлияе на хормонални лекарства, използвани за лечение на хипотиреоидизъм при пациенти от женски пол. Въпреки че проучванията не са категорични, струва си да се наблюдават внимателно.
8. Чиа семена
Въпреки че семената от чиа се продават като суперхрана поради високото си съдържание на омега-3, засега не са открити доказателства за ползите за здравето ни , по-специално по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Омега 3, съдържаща се в семената от чиа, е по-трудна за усвояване от вида, осигурен от сьомгата, така че въпреки че съдържа повече от нея, ще трябва да изядете около 100 грама семена от чиа, за да абсорбирате точно толкова, колкото от рибата примерно. Ето уловката: 100 грама семена от чиа съдържат около 500 калории, което се равнява приблизително на същото количество като от хамбургер за бързо хранене.
Смятате ли, че е добре за вашето здраве да консумирате някои храни в големи количества? Защо мислите, че хората прекалено много консумират тези „здравословни“ храни? Уведомете ни в коментарите!