Джинджифилът се използва в медицината и в готвенето от векове. Той може да се консумира в най-различни форми – на прах, сушен, пресен, като сок и дори като масло.
Джинджифилът е страхотен източник на витамин А, витамин C, витамините от група B, магнезий, калий, фосфор, силиций, желязо, калций, натрий, цинк и бета-каротин - ето защо е и толкова полезен за здравето.
Сайтът "Уоманайтли" ни дава 8 причини да ядем джинджифил, за да бъдем здрави:
1.
Джинджифилът се смята за един от най-ефикасните лекове за стомашни разстройства. Той премахва газовете, което облекчава храносмилането и намалява спазмите в стомашно-чревния тракт. Джинджифилът намалява възпалението в стомаха и създава бариера срещу стомашната киселина и други дразнещи вещества. Той помага и за по-доброто усвояване на хранителните вещества в организма.
2. Помага при гадене
Джинджифилът със сигурност ще ви е от полза, ако страдате от морска болест. Той е абсолютно безопасен и много по-ефективен начин да се справите с повръщането, отколкото повечето лекарства. Малко джинджифил на прах може да облекчи или да заличи напълно симптомите на гадене, повръщане, студена пот и световъртеж.
3. Намалява възпалението и болката
Джинджифилът е познат със своите противовъзпалителни свойства . Проучвания сочат, че неговите активни вещества са също толкова ефективни, колкото тези на популярните аналгетици. Ако имате болезнена менструация, джинджифилът със сигурност ще повлияе добре. Той помага и при главоболие , мускулни болки и болки в гърба.
4. Намалява риска от рак
Коренът от джинджифил е богат на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак. Според изследвания той може да забави развитието на рак на дебелото черво и предпазва от други видове рак като този на гърдата, белите дробове, кожата и простатата.
5. Подобрява работата на имунната система
Ежедневната консумация на джинджифил може да ви предпази от настинка и грип през зимния сезон. Това растение е богато на цинк, хром и магнезий, които стимулират циркулацията на кръв в тялото.
Лимонът и джинджифилът са добра комбинация за подпомагане на имунната ви система. Идея – може да добавяте лимон и малко джинджифил към сутрешния си чай.
6. Дава чудесен вкус на ястията
Джинджифилът се оказва една доста подходяща подправка в кухнята на всяка домакиня. Той може да се добави в десерти, основни ястия, предястия и напитки.
7. Помага в битката с излишните килограми
Лесно може да намалите консумацията на големи количества храна и да се разделите с няколко излишни килограма, тъй като създава чувство на ситост и притъпява чувството на глад. Той помага за ускоряването на метаболизма и изгарянето на калории.
Джинджифилът се използва като мощен афродизиак от хиляди години. Той повишава чувствителността и (както вече обяснихме) помага за добрата циркулация на кръв в тялото.
Следващия път, когато приготвяте романтична вечеря, не забравяйте да добавите и малко джинджифил, съветват още от "Уоманайтли".