Добавянето на солта в гозбата е тънък момент и често се случва да "не уцелим мярката". Ако ястието е безсолно - добре, всеки ще си добави сол според вкуса, но ако е пресолено?
Оказва се, че винаги изобретателните домакини са открили начини да спасят пресолената манджа .
8 трика за премахване на излишната сол от храната
Оказва се, че има много начини да помогнете за спасяването на ситуацията.
- Добавете вода. Правете това постепенно – по 2 супени лъжици.
- Изплакнете под вода. След това продуктът трябва да се доведе до кипене отново.
- Добавете нещо кисело. Този вариант е най-подходящ за месни и рибни ястия.
- Добавете нещо сладко - морковите също могат да абсорбират излишната сол. Може да използвате и картоф.
- Добавете мазнина - сметаната, заквасената сметана и кокосовото мляко работят чудесно в случая.
- Добавете свежа гарнитура. Например безсолно картофено пюре или каша.
- Някои видове пресолено месо могат да бъдат смлени и след това да се използва като плънка за ястия.
- Добавете зеленчуци или зърнени храни. Лукът или оризът ще свършат работа.
Вреда от солта
Обикновената готварска сол (NaCl) се състои от 40% натрий и 60% хлор. Натрият в нея регулира водния и киселинно-алкалния баланс, а също така контролира свиването на мускулните и транспортирането на нервните импулси. При липса на натрий в организма се появява летаргия, сънливост, мускулният тонус намалява. Хлорът в солта помага за регулиране на функционирането на храносмилателната система на тялото. Съответно, ако има липса на него, възникват проблеми при храносмилането на храната и смущения в работата на червата.
Важността на тази подправка за организма определя наличието на вкусови рецептори на езика, които реагират на солени храни. И затова толкова много харесваме солените храни. Физиологичната нужда от натрий за възрастни е 1300 mg на ден, а за деца - от 200 до 1300 mg на ден.
Животинските продукти съдържат повече натрий от растителните храни. Основните източници на натрий за нашето тяло са трапезната сол, морската сол и съдържащите натрий хранителни добавки, използвани в производството на храни (например натриев глутамат и натриев нитрат). Голямо количество сол първоначално се съдържа в продуктите от животински произход - месо, риба, яйца. Най-солени са: хляб, колбаси, пушени продукти, бързо хранене, полуфабрикати, кубчета бульон, консерви, чипс, маслини, доматен сок, майонеза, соеви и други сосове.
Много сол е „скрита“ в бисквитките, някои зърнени закуски и обичайните ни закуски.
Начини за справяне с излишната сол:
- яжте повече пресни храни, избягвайте консервите и полуфабрикатите;
- когато купувате продукти в магазин, интересувайте се от състава, уверете се, че количеството натрий на порция не надвишава 140 mg;
- ограничете употребата на подправки, богати на сол: кетчуп, майонеза, соев сос, различни дресинги и др.;
- намалете количеството сол при готвене у дома;
- заменете тази съставка с различни подправки с ярък вкус (чесън, всеки лук, черен пипер);
- солете храната не по време на готвене, а преди хранене;
- обогатете диетата с храни, съдържащи калий (сини сливи, сушени кайсии, стафиди, морски водорасли).