Комбинирането на продукти в едно ястие или на едно хранене е истинско изкуство. Необходимо е да се вземе предвид сходната химическа структура на съставките, както и комбинацията от миризми и визуална хармония.
Понякога чрез опит и грешка търсим перфектните комбинации, но често комбинираме продуктите по вече доказани рецепти. Но толкова полезни ли са?
Ние открихме 8 комбинации от продукти, които могат да попречат на тялото да работи на пълния си капацитет, а понякога дори могат да ви създадат здравословни проблеми, но пък ако знаете точно как да ги комбинирате може да отслабнете много бързо след голямото преждане по празниците.
1. Кекс + портокалов сок
Има закуски, които, вместо да ви заредят с енергия и да ви дадат тонус, ви оставят напълно изтощени. Например кекс и чаша портокалов сок. В тази комбинация няма нито протеин, нито фибри, но има шокова доза въглехидрати, в резултат на което кръвната захар се повишава максимално и след това рязко пада . С него пада и вашето представяне и издръжливост. Един кекс съдържа толкова захар, колкото 2,5 десртчета Snickers.
Съвет: Изберете пълнозърнести кифлички за закуска и заменете пакетирания сок, който е предимно вода и захар, с натурално кисело мляко.
2.
На пръв поглед изглежда, че разтопеният кашкавал перфектно допълва сочното месо, но такъв дует трудно може да се нарече полезен.
В кашкавалът има калций, а в месото - желязо и цинк. Когато и двете съставки участват в метаболитните процеси, калцият забавя абсорбцията на цинк . А калцият почти 2 пъти намалява усвояването на желязото . Тялото ни не може едновременно да усвоява и двата продукта и в същото време да получи най-много хранителни вещества от тях.
Съвет: Опитайте се да не смесвате кашкавала и месото в едно и също ястие. Например, месото върви добре с чушки и зелет, защото витамин С в тях помага за усвояването на желязото.
3. Яйца + риба
И двата продукта поотделно са много полезни. И рибата, и яйцата са богати на различни хранителни вещества, витамини и аминокиселини. Интересно е, че по съдържание на витамин D в яйчният жълтък е на второ място след рибеното масло.
Митът е много популярен, че елементът авидин в яйцата неутрализира витамин В7 (биотин), който се намира в мастната риба и играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и в поддържането на нивата на кръвната захар. Но по време на готвене, авидинът се денатурира и губи активността си срещу биотин. Така че, ако комбинирате риба със сурови яйца, тогава в стомаха се образува неразтворим комплекс от авидин-биотин и витамин В7 не се доставя. Но това не се случва с варени яйца.
Съвет: Рибата се препоръчва да се сервира със зелена салата или спанак. Те са богати на манган, който помага на рибния йод да се усвоява добре.
4. Фибри + спанак
Една от популярните грешки, допусната от хора, които вярват, че се хранят правилно, е комбинация от пълнозърнести храни и зеленчуци, особено спанак. Факт е, че съдържанието на фибри в зърнените култури в комбинация с оксалова киселина от зеленчуците блокира усвояването на калция.
Съвет: Спанакът се яде най-добре 2 часа преди храни, които съдържат фибри. Това ще позволи на тялото да увеличи максимално ползите от богатия на калций спанак.
5. Чай + тесто с мая
Вкусна чаена партия с кроасани или кифлички може да се превърне в усещане за тежест и неприятна ферментация в стомаха. Чаят също съдържа танини , които пречат на усвояването на някои витамини и минерали, като желязо и витамин В1
Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин час след ядене.
6. Кисело мляко + киви
Кивито често се добавят към йогурти и млечни шейкове. Диетолозите обаче не са сигурни дали това е добра комбинация. Ензимите, открити в кивито, допринасят за ускореното разлагане на млечния протеин. Поради тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив . Разбира се, ако използвате натурални млечни продукти.
Съвет: Най-добре е да добавите сезонни плодове в киселото мляко.
7. Пъпеш + мляко
Пъпешът е опасно да се комбинира с други продукти, особено млечни. В кисела среда млякото се коагулира в трудно усвоима маса. А млечно-пъпешният шейк е един от ефективните начини да разстроите храносмилането.
Съвет: Пъпешът не е съвместим с никакви продукти. Яжте го между храненията на други храни. Препоръчително е те да са поне 2 часа.
8. Вино + торта
Виното не върви добре с десертите. Алкохолът влияе на кръвната захар и увеличава производството на инсулин, в резултат на което захарта се превръща в мазнини и се превръща в излишни килограми.
Първо, тялото ще разгради десерта, за да получи глюкоза, и едва след това ще поеме алкохола. В резултат на това - бърза интоксикация и силен махмурлук, тъй като през това време тялото ще има време да се отрови с токсични алкохолни вещества.
Съвет: За да избегнете тази ситуация, направете избор в полза на чаша вино заедно с основното ястие.
Напоследък трофологията набира популярност - наука, която изучава влиянието на храната върху човешкото тяло, полезните и вредни комбинации, както и ефекта на различни продукти върху човешкото здраве, настроението и работата.
Ние не живеем, за да ядем, а ядем, за да живеем. Следователно правилното хранене е едно от условията за пълноценен здравословен живот. Ако обаче отчаяно мечтаете за парче месо или не сте могли да устоите на калоричния кифла за десерт, не наказвайте себе си твърде грубо. В крайна сметка, най-важното правило е да получавате удоволствие от храната.
И вие как комбинирате различни продукти? Може би сте измислили необичайни комбинации, които ще изненадват всички? Разкажете ни за това.