Антиоксидантите са новата мания в здравето и храната. Те имат тонове ползи, като се започне от засилване на имунната система, до блокирането на вируси в организма, защита от свободни радикали и дори редуциране на следите от стареене.
Боровинките са едни от най-популярните антиоксиданти. Можете да си ги набавите навсякъде – в овесени ядки, в сок, във вафли. Освен това са и много вкусни и стават за следобедна закуска, вместо да се залъгвате с някои вредни чипсове.
Това може и да е изненадващо за много от вас, но е истина. Кивито има по-малко антиоксиданти от боровинките, но пак достатъчно, за да се постигне същия ефект. Освен това кивито и боровинките си подхождат като вкус и можете да ги комбинирате в плодови салати и мелби, което е чудесно.
Ягодите са също чудесен плод антиоксидант. Те съдържат малко повече в сравнение с кивито. А откакто е лято е много лесно да си ги набавим свежи и вкусни и да ги консумираме под всякаква форма.
Сините сливи са не само добри за храносмилателната система и още много други неща, но и са с най-висок показател на антиоксиданти от всички плодове. Но не прекалявайте с консумацията им, защото може да има и леко „неприятен ефект”.
Черешите са също чудесен плод за през лятото, защото освен че са леки и сладки, са и много подходящи за лятна разтоварваща диета. Не се колебайте да ги прибавите към менюто си и да си ги похапвате вместо вредните снаксове и чипсове.
Малините са също богати на антиоксиданти, но трябва да сте наблюдателни, за да не изпуснете сезона им, защото е много кратък. Но освен пресни, можете да ги консумирате и в овесени ядки, мъфини и др.
Стафидите са вторият най-богат на антиоксиданти плод. Чудесни са за следобедна закуска, както всички останали. Можете да пробвате да си носите на работното място, вместо да се тъпчите с вредни храни, от които няма никаква полза.
Накрая – най-слънчевия плод – портокалите! Това е добра новина за почти всички, защото са много малко хората, които не обичат портокалите. Освен, че ще си набавите много антиоксиданти, ще се заредите и с много Витамин С, което също е чудесно.