Сигурни ли сте, че всичко, което слагате в салатата е полезно и нужно? Повечето съставки не ни дават нужните полезни вещества, а само ни тъпчат с излишни калории. Вижте следващите предложения за неща в салатата, които е добре да заместите с нещо по-полезно.
Салатата няма лук? Той може и да добавя добър вкус на всяка хапка, но не прави много за тялото ви.
Само си помислете – ако прясната царевица има малко хранителни вещества, какво тогава може да ни предложи консервираната, освен причиняващо „сърдечен удар” количество натрий. Ако ви харесва сладкия вкус на царевица в салатата, заместете я с прясно настъргано цвекло, което ще ви набави фолиева киселина и фибри. Може също да си добавите стафиди или сушени боровинки за повече Витамин С и антиоксиданти.
Любими на почти всички любители на салатата, краставиците са може би най-голямото разочарование като безполезност в салатата ви. Те не са богати на витамини или фибри, а само освежават хапката ви през лятото. Вместо тях сложете пресни тиквички в салатата, които са чудесен източник на Витамин Б6, фибри и омега-3 мастни киселини.
Знам, че и това няма да ви хареса, но салатата айсберг също не притежава почти никакви полезни съставки. По-добре е да взимате по-зелените варианти на салата или да преминете направо към суров спанак, който е пълен с Витамин С, калий и до 20% от препоръчителното количество фолиева киселина.
Колкото и да са вкусни, крутоните също са една от най-безполезните съставки на салатата. Ако целта ви е да се снабдите с малко калории все пак, вместо тях използвайте настъргани орехи или сурови бадеми. Освен че са полезни, са и хранителни... точно каквато трябва да е салатата.
За някои зеленият боб е чудесна съставка за салатата, но трябва да знаете, че освен, че не съдържа полезни съставки, е и много калоричен. Вместо него по-добре прибавете броколи или грах, които ви носят необходимите витамини и фибри.
Какво друго може да се каже за бекона, освен че е с това огромно количество натрий и мазнина обезсмисля целия ефект на салатата. Заместете го с тиквени семки и се насладете на добрия ефект на минерали като цинка. Можете да използвате и слънчогледови семки, които пък са чудесен източник на фолиева киселина.