Хайвер от тиквички
Необходими продукти:
-- 500 г червени домати
-- 300 г тиквички
-- 2 скилидки чесън
-- 2 глави лук
-- 2 моркова
-- 1–2 дафинови листа
-- 2 с. л.
-- 1 с. л. олио
-- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се бланшират в кипяща вода за няколко секунди, след това се охлаждат в леденостудена. Обелват се и се нарязват на едри кубчета.
Лукът и морковите се обелват и се нарязват.
Тиквичката също се реже на едро.
Олиото се загрява в дълбок съд. В него се пускат обелените скилидки чесън и нарязаните лук, моркови и тиквички. Наливат се 50 мл вода и съдът се похлупва. Зеленчуците се задушават, докато омекнат.
Добавят се доматите и дафиновият лист и зеленчуците се варят, докато се превърнат в гъст сос.
Дафиновият лист се отстранява, зеленчуците се пюрират и се овкусяват със сол, черен пипер и оцет. Охлажда се и се сервира.
Овесени кюфтенца с тиквички
Необходими продукти:
-- 150 г. смляни овесени ядки
-- 200 мл. прясно мляко
-- 2 тиквички
-- 1 морков
-- 2 яйца
-- 2 с. л. брашно
-- 1 скилидка чесън
-- пресен лук
-- магданоз
-- копър
-- сол
-- черен пипер
Начин на приготвяне:
Накиснете овесените ядки в млякото. Обелете и настържете тиквичките и моркова.
В купа разбийте яйцата, добавете пресен лук, магданоз, копър и скилидка чесън.
Добавете 2 лъжици брашно и овкусете със сол и черен пипер.
Изстискайте течността от зеленчуците и ги добавете при яйцата.
След 10 минути в тиган са готови.
Да ви е сладко!
Солени палачинки от тиквички
Необходими продукти:
-- 3 яйца
-- 2 чаени лъжици горчица
-- 5 супени лъжици олио
-- 300 милилитра мляко
-- 250 грама тиквички
-- сол
-- черен пипер
-- копър
-- 1 чаена чаша брашно
Начин на приготвяне:
Настържете обелените тиквичките на едро ренде.
Разбийте яйцата с млякото и брашното. След това добавете и останалите продукти.
Изсипете черпак от сместа в нагорещен тиган и когато стане на балончета - обръщате и печете от другата страна.
Тиквените палачинки си отиват отлично с чеснов сос.
Чипс от тиквички на фурна
Чудесно е, че хрупкавостта на тиквичките може да се постигне не само с пържене, но и с печене във фурна и с минимално количество мазнина.
Необходими продукти за 2-3 порции:
3 тиквички
4 с. л.натурално царевично нишесте
½ ч. ч.прясно смляна галета
2 с. л.зехтин
За сос айоли:
1 голям жълтък
1 ч. л. дижонска горчица
400 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
черен пипер
2 с. л. копър, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол.
2. Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.
3. Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.
4. За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.
5. Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос.
Солен кекс с тиквички
Нужните ни продукти са:
3 тиквички
копър
4 с. л. зехтин
400 гр. моркови
черен пипер
50 гр. сирене
50 гр. извара
100 гр. кашкавал
2 яйца
½ с. л. горчица
2 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките на средно дебели лентички и ги печем с малко зехтин за 15 минути на 200 градуса.
През това време подготвяме плънката. За 3-4 минути задушаваме на котлона настърганите моркови.
Последователно прибавяме горчицата, яйцата, сметаната, сиренето и изварата, овкусяваме със сол, черен пипер и малко нарязан копър.
През цялото време разбъркваме и своевременно смесваме продуктите.
Преди да преминем към окончателното изпичане на здравословната рецепта, подреждаме тиквичките в тава за кекс, прибавяме плънката и покриваме с още тиквички.
След 20-25 минути на 190 градуса кексът е готов за похапване.
Пълнени тиквички с кайма
Необходими продукти:
1,5 кг тиквички (4-5 броя)
500 г кайма
100 г гъби
2 моркова
2 глави кромид лук
2-3 супени лъжици доматено пюре
3 скилидки чесън
масло
черен пипер
бял пипер
чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Измиваме добре тиквичките под течаща вода, махаме дръжките и разрязваме тиквичките по дължина. Издълбаваме всички половинки с помощта на чаена лъжичка.
После нарязваме лука и морковите на кубчета, а гъбите на филийки. Задушаваме лука в тиган с разтопено масло, а стане ли готов - добавяме морковите и гъбите.
Докато те се задушават, нарязваме на кубчета издълбаната сърцевина на тиквичките и я прибавяме към другите зеленчуци и каймата, след което хубаво хомогенизираме сместа.
Когато месото се запържи, идва ред да сложим доматеното пюре, чесъна и подправките. Разбъркваме съставките няколко пъти и отместваме тигана от котлона.
Пълним тиквичките с плънката и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем ястието в предварително загрята фурна до готовност.
Рулца от тиквички със сирене
Необходими продукти:
2 тиквички
150 г котидж сирене или извара
100 г краве сирене
2-3 супени лъжици пресен копър
1 супена лъжица зехтин
2-3 скилидки чесън
черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме добре тиквичките под течаща вода и ги нарязваме по дължина на филийки с дебелина около 3-4 мм. Изпичаме ги в тиган с незалепващо покритие, в който предварително сме затоплили няколко капки зехтин. Тъй като не всички тиквички могат да се съберат в тигана едновременно, при всяко поставяне на тиквички в него капваме по няколко капки зехтин.
Избираме температура, която да е около 70% от максималната за котлона. Когато зеленчуците се зачервят и от двете страни, ги изваждаме в чиния и ги подсушаваме с помощта на кухненска хартия.
Тиквичките можем да изпечем и на електрическа скара, като преди поставянето на всяко резенче върху нея е добре леко да го намажем със зехтин. Същото правим и когато обръщаме парченцата тиквичка.
За да приготвим пълнежа, в купичка натрошаваме сиренето и към него прибавяме котиджа, нарязаните на ситно копър, чесън и черен пипер. Поставяме малко от готовата смес в по-тесния край на тиквичката и я навиваме на руло. За да прилепне по-добре крайчето на рулото, може да сложим съвсем малко от сместа и в другия му край. Украсяваме готовите рулца с копър.
Брускети с гриловани тиквички
Необходими продукти:
* Прясно изпечен хляб, нарязан на филийки, препечени, ако желаете
* Сирене халуми, гриловано
* Тиквички, нарязани на тънки кръгове
* Чери домати, нарязани на половинки
* Пикантно малиджано
* Пресен лук, нарязан на ситно
* Зехтин
* Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте грил тиган и запечете тиквичките от двете страни.
Поръсете със зехтин, сол и пипер.
Оставете настрана.
За да сглобите брускетите, намажете филийките хляб с малиджано.
Поръсете с парченца халуми, чери домати, тиквички и пресен лук.
Овкусете със сол и пипер.
Спагети с тиквички
Необходими продукти за 4 порции:
1 пакет доматени или обикновени спагети
4–5 тиквички (750 г)
4 скилидки чесън
10–15 листа пресен босилек (1 с. л. сух босилек)
1 к. ч. зехтин
50 г сирене пармезан
2 стръка копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Спагетите се сваряват в подсолена кипяща вода и след това се отцеждат.
2. Целите листа босилек се пържат в нагорещен зехтин за около 20–30 секунди, докато станат хрупкави, изваждат се и се поставят върху салфетка, за да се отцедят. 3. Тиквичките се режат на тънки ивички, запържват се за около 5–6 минути в голям и дълбок тиган в нагорещения зехтин и се прибавя чесънът, нарязан наедро. След 2 минути се посолява и се изсипват отцедените спагети. Внимателно се разбъркват, за да се смесят добре.
4. Начупват се изпържените листа босилек, добавят се заедно с настърганото сирене “Пармезан” към спагетите и хубаво се разбърква. При сервиране се поръсва с накълцания копър.