За бъдете признати за човек, който знае как да готви вкусно, не е необходимо да завършвате курсове по готвене и да имате стаж в ресторант. Достатъчно е да се отнасяте към въпроса с любов и да избягвате често срещани грешки при приготвянето на ястия .
Съставихме списък с типични пропуски, които понякога правят дори опитните домакини. И това се случи.
Чести грешки при готвене
Слагане на домати заедно с други зеленчуци
Факт е, че доматите съдържат киселина, която „забавят” приготвянето на други зеленчуци. Затова на първо място сложете лука, морковите, чушките в ястиято и добавете домати в края
Изплакнете тестените изделия
На повърхността на сварената паста остава нишесте, което спомага за усвояването на доматения сос и това е важен детайл при приготвянето й. И помнете: висококачествените тестени изделия от твърда пшеница не се слепват и не се варят, така че преди да ги купите, обърнете внимание на състава.
Солете бульона в началото на готвенето.
Представете си, че солите бульона в началото на готвенето. След това кипи дълго време и постепенно кипва: течността става по-малка и количеството сол не намалява, следователно супата ще се окаже осолена.
Приготвяне на картофено пюре с блендер
Дюзата на блендерът ще превърне варените картофи в лепкава паста! По-разумно е да използвате вилица при направата на картофено пюре.
Поставяне на много гарнитури в пица.
Огромно количество гарнитури пречят на тестото. Да, и яденето на такава пица е неудобно: съставките падат от време на време.
Нарежете лука предварително
Ситно нарязаният лук след 7-10 минути започва да горчи, така че трябва да бъде нарязан, преди да го изпратите към ястието.
За гасене на сода с оцет
При гасене на сода с оцет по-голямата част от въглеродния диоксид, който е необходим за придаване на блясък на тестото, се изпарява. Съветваме ви да опитате различен начин на използване на сода при печене: изсипете 3-4 чаши в две чаши вода, разредете сода в едната, а лимонов сок или лимонена киселина във втората. След това добавете съдържанието на чашите към тестото.
Слагате картофите във фурната без подготовка.
Преди да изпечете картофи, ги дръжте в студена вода поне час. Водата ще премахне нишестето, а ястието ще бъде невероятно!
Разбъркайте морковите едновременно с лука.
Лукът, макар и по-мек от морковите, все пак се готви по-дълго. Ето защо, приготвяйки сос за супа, първо запържете лука до прозрачен, а след това изпратете морковите в тигана. Не трябва да комбинирате тези зеленчуци едновременно!
Накрая си струва да споменем един малък, но важен детайл при приготвянето на всяко ястие - подходящи подправки . Щипка неподходяща подправка може да развали всички усилия.
Гответе и споделяйте полезна информация с приятели!