Щитовидната жлеза е един от най-важните органи, неправилното й функциониране веднага се отразява на човешкото здраве. Проблемите с щитовидната жлеза влияят върху растежа и развитието на организма, функционирането на мозъка, сърцето и други физиологични процеси.
За да предотвратите заболявания и да подобрите функционирането на щитовидната жлеза като цяло, е важно да се храните правилно. А именно, включете в диетата си онези храни, които ще осигурят на този орган всички необходими витамини, микроелементи и аминокиселини.
Здравословни храни за щитовидната жлеза
ябълки
Консумирайки ги, ще защитите щитовидната си жлеза от образуването на ракови клетки. Освен това е важно да изяждате целия плод поне от време на време, тоест с корите и семената. Особено ценни са ябълковите семки , които съдържат до 15% мастно масло и йод, както и витамин В17 (осигурява профилактика за рак).
Райска ябълка
Тя съдържа йод , както и магнезий, натрий, желязо, витамини А, С и Р. Йодът участва в синтеза на щитовидната жлеза, влияе върху метаболизма. Затова консумирайте колкото е възможно по-често.
Морски водорасли
Освен голямо количество йод, те съдържат и около 40 витамини и елементи, необходими за пълноценното функциониране на щитовидната жлеза.
Морска храна
Благодарение на високото съдържание на йод, както и на цинк, витамин В12 и други микроелементи, те укрепват добре щитовидната жлеза. Дори и в консервирана форма, месо от раци, скариди, миди запазват своите полезни свойства.
Червена риба
Съдържа аминокиселината тирозин , която е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и е източник на полезни омега-3 мастни киселини , от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза .
Боровинка
Боровинките са рекордьорът по съдържание на антиоксиданти . Подобрява функцията на щитовидната жлеза, нормализира синтеза на хормони.
спанак
Растителните каротеноиди , които са богати на спанак, имат благоприятен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза.
ядки
Ядките активират щитовидната жлеза и насърчават по-доброто усвояване на йода от организма. За най-добър ефект се препоръчва да ги приемате с мед . За да направите това, начукайте 3-4 ореха в хаванче и добавете 1 с.л. пчелен мед. Яжте на празен стомах сутрин в продължение на 7-14 дни.
Яжте горните храни възможно най-често и няма да се налага да прибягвате до лекарства за щитовидна жлеза . Моля, обърнете внимание: експертите съветват да "храните" щитовидната жлеза всяка вечер с някой от продуктите изброени по-горе - така ползата ще бъде максимална. Бъдете здрави! И споделяйте информация с приятелите си.