9 грешки, които всички правим и после се чудим защо не ни стават ястоята (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
9 грешки, които всички правим и после се чудим защо не ни стават ястоята (снимки)
47247
Снимков материал: pixabay.com
9 грешки, които всички правим и после се чудим защо не ни стават ястоята (снимки)

Често ние несъзнателно възприемаме методи за това как да правим нещата от нашите роднини и други хора около нас, подсъзнателно ги прилагаме в нашата рутина от години. В същото време предполагаме, че тъй като тези методи се използват дълго време, те трябва да бъдат ефективни и единствено верни. Всъщност обаче благородната епоха на някои традиции, като тези в кулинарното изкуство например, не винаги означава, че трябва да ги следваме.

 

Ние изучихме най-широко разпространените навици за готвене и, за наша изненада, разбрахме, че много от тях отдавна е трябвало да спрем да правим. Както се оказва, ако правим нещата по различен начин, храната ще бъде по-вкусна и полезна и ще имаме много по-малко главоболия по време на готвене.

 

9. Размразяване на месо при стайна температура

За да размразим месото по-бързо, ние сме склонни да го оставяме на плота при стайна температура. Това обаче не е най-добрият вариант. Размножаването на бактериите се ускорява при такива условия и е много лесно да пропуснете момента, в който месото всъщност започне да се разваля, защото няма да бъде забележимо отвън.

Много по-безопасно е размразяването на месни продукти в хладилника, смятат експертите . Може да отнеме малко повече време, но месото ще бъде прясно и охладено. Друг по-бърз вариант е размразяването в  студена вода . За това трябва да поставите месото в херметична опаковка и да го поставите в съд с вода. Не забравяйте да сменяте водата в контейнера на всеки половин час.

 

8.

Изплакване на зеленчуци с вода, вместо да ги миете с ръце

Всички знаят, че зеленчуците трябва да се измият, преди да се приготвят. Но просто да ги държите под поток от вода, като бавно ги разбърквате в гевгир не е достатъчно. Може би това помага да се премахне видимата мръсотия, но неща като пестициди, микроби и  замърсявания няма да се отмият.

Основното нещо, което трябва да запомните, когато измивате зеленчуци и плодове, е механичното действие, казват изследователите  - необходимо е храната да се търка под водата с ръце. Друг  съвет от експерти е да накисвате зеленчуци и плодове във вода с добавка сода.

 

7. Добавяне на не накиснати сушени плодове към ястията

Сушените плодове могат да се консумират, без да се накисват. Но ако планирате да ги добавите към салата или печено ястие, е необходимо да  ги потопите във вряла вода за 10-15 минути.

Тази стъпка ще ги направи по-меки, а вкусът ще стане по-жив. Нещо повече, накисването е изключително важно, когато става въпрос за печене, защото сушените плодове могат да абсорбират влагата, като по този начин нарушават баланса на рецептата, оставяйки ви неочакван резултат.

 

6. Мариноване на месо за повече от 12 часа

По някаква причина се смята, че колкото по-дълго месото се маринова, толкова по-вкусно и сочно ще стане. Всъщност прекаленото задържане на месото в маринатата го прави като гумено, а не крехко.

За да може месото от всякакъв вид да придобие пикантен вкус, без да срути структурата му, е достатъчно да го мариновате буквално за 20 минути.

 

5. Поставяне на чесън върху тигана предварително

Чесънът се пържи много бързо - може би вече сте забелязали това. Едновременното добавяне на чесън и лук в тигана създава проблем, тъй като в същото време чесънът успява почти да изгори, лукът става едва златист.

За да направите процеса на пържене на лука и чесъна по-еднакъв, трябва да нарежете чесъна на големи парчета. Или, ако рецептата изисква настърган или ситно нарязан чесън, имайте предвид, че той ще изпържи в рамките на 10 секунди. Това означава, че е по-добре първо да приготвите други съставки, след което веднага да ги добавите към чесъна. Можете също да накълцате и добавите чесън като последна съставка.

 

4. Винаги месите тестото дълго време

Често използваме приблизително един и същ подход, когато става въпрос за приготвяне на тесто за различни видове печени изделия. Но нещата, които са полезни за едно ястие, могат да бъдат лоши за друго. Продължителното смесване и месене на тестото го прави по-плътно и по-еластично поради активното отделяне на глутен.

Тази опция е идеална за приготвяне на пица, но не е толкова добра за готвене на пайове. Това е така, защото тестото в пайове по правило трябва да е пухкаво, меко и ронливо, а не стегнато и компактно. Ето защо трябва да имаме предвид този метод, за да получим по-вкусни печени изделия.

 

3. Пържене на месо веднага след нанасяне на подправки към него

За да сте сигурни, че една пържола става хрупкава, когато я пържите, не я хвърляйте в тигана веднага след добавяне на подправки. Осоленото месо отделя голямо количество влага, което в крайна сметка може да му попречи да се пече и ще го свари. Или ще трябва да държите парчетата месо на огън по-дълго, което ще доведе до сухота.

За да предотвратите това, оставете месото да престои с подправки върху него в продължение на 15 минути, като периодично изтривате влагата с хартиена кърпа.

 

2. Варене на картофи без капак

За да направите картофите да се варят по-равномерно и бързо, струва си да покриете тенджерата с капак, тъй като това ще натрупва и задържа топлината по-ефективно. Съществува обаче често срещано погрешно схващане, според което това може да доведе до разпадане на картофите.

Всъщност този страшен ефект всъщност не се дължи на капака, а по-скоро на поставянето на картофите във вряла вода. Това кара външната част на картофите да кипи по-бързо и, разбира се, те започват да се разпадат, докато вътрешността достигне необходимата степен на готовност.

 

1.Начукване на месото, без да се покрива

Доста лесно е да изсушите домашните птици. Например тънкият ръб на гърдите определено ще се готви по-бързо от по-дебелия ръб. За да оставите месото да се запържи равномерно, достатъчно е да го начукате и да го направите плоско. Но има някои нюанси, които трябва да имате предвид.

Не удряйте парче месо, без да го поставяте в найлонов плик или поне да го покриете с хранително фолио. Ако не го направите, малки частици, които са невидими за окото, могат да се разпръснат върху плота, разпространявайки бактерии . Освен това, като не покриваме месото, рискуваме да убием влакната, да направим кройката по-нежна, по-ронлива и дори по-податлива на пресушаване.

Какви други кулинарни грешки, които продължават да се предават от поколение на поколение, можете да добавите към този списък?

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft